Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lepkész – madarász – botanász tábor a Nyakas-tetőn

Életmód > Zsámbék

2011-06-25


A Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület és a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület június 10-12. között sátortábort szervezett a Nyakas-tetőn a zsámbéki általános iskolák diákjainak.

A táborban a gyermekek testközelből ismerkedhettek a természet értékeivel, szépségeivel és néhány kellemes, élmény dús napot tölthettek a természetben. Mindkét egyesület alakulása óta rendkívül fontosnak tartja a még meglévő természeti-természetközeli területekre a figyelem felhívását, bízva abban, hogy megismertetésük hozzásegíti a résztvevőket ezek megóvásához szükséges felelősség felébresztésében. Hiszen csak akkor vigyázunk, szeretünk és óvunk valamit vagy valakit, ha azt jól ismerjük.

A kalandtáborban a résztvevők átélhették a szabadban éjszakázás élményét, volt részük éjszakai és nappali lepkészetben. Olyan pillangókat figyelhettek meg az éjszakában, melyeket napközben nem láthatunk. Bóklászhattak éjszaka a Nyakas-tetőn és megfigyelhették a lappantyúk éjszakai vadászatát, hallhatták hangjukat, követhették röptüket, átélhették az éjjeli természetjárás élményeit (esti neszek, csillagképek, érzékszerveink csiszolása). Napközben is megfigyelhették a Nyakas-hegy kincseit, izgalmas élővilágát. Szakember segítségével ismerkedhettek meg a növényvilággal, tanulták, hogyan kell használni a határozókönyveket. A közös játékok sem maradhattak el, rajzolás, kézműveskedés és számháborús csaták.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett táborozáson az önkormányzat támogatásának köszönhetően a diákok ingyenesen vehettek részt. A vízellátást a Zsámbéki Tűzoltó Egyesület, szomjoltásra a pusztazámori ásványvizet a Peridot-Line Kft., a helyszínt a Zsámbéki Színház és Művészeti Bázison a Zsámbéki Idegenforgalmi Egyesület biztosította. A tábor szervezői Simon Anikó, Polonyi Vilmos, Bőhm András, Dobos János és Banga Zsolt voltak.Vissza