Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Törvényt módosítottak a fűtési szezon előtt

Gazdasági rovat

2011-10-26


Az áram- és gázszámlákkal összefüggő jelentős változások léptek életbe a 2011. július elsejével hatályos törvénymódosítással: lerövidült a kikapcsolási idő, de szigorodtak a feltételei és nagyobb védelmet kapnak a fogyatékkal élők.

Már két hónap után kikapcsolhatják

A tartozást felhalmozó lakossági fogyasztóknál az eddigi három hónap helyett már két hónap után kikapcsolhatják a szolgáltatást. Erre nem kerülhet sor munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon és külön meghatározott pihenőnapon.

A kikapcsolás szankcióját azonban a szolgáltató csak az alábbi három feltétel együttes teljesülése esetén alkalmazhatja:
1. Hatvan napon túli késedelembe kell esnie a lakossági fogyasztónak.
2. A szolgáltatónak a tartozás tényéről és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer írásban kell értesítenie. Az első értesítésben kötelesek jelezni azon kedvezményeket, amelyek a szociálisan rászoruló
fogyasztókat megilletik, és tájékoztatniuk kell őt az előrefizetős mérő felszerelésének lehetőségéről.
3. A fizetési haladék megadására vagy részletfizetésre kezdeményezett egyeztetésnek sikertelennek kell lennie. Fontos, hogy az eddigiekkel ellentétben ezt az egyeztetést már a fogyasztóknak kell kezdeményezniük.

Hosszab nyitva tartás az ügyfélszolgálatokon

Az állandó ügyfélszolgálati irodák a hét legalább egy napján este 20 óráig nyitva kell, hogy tartsanak, míg az áramszolgáltató külön ügyfélszolgálati fiókirodájának legalább az este 18 órai nyitva tartást kell biztosítania. A fogyasztók a személyes ügyintézés időpontját előzetesen elektronikusan és telefonon keresztül is lefoglalhatják.

Nagyobb védelem a fogyatékkal élő fogyasztóknak

Fogyatékkal élő fogyasztónak számít a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló
törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesülő személy, valamint az a személy, akinek az életét vagy egészségét közvetlenül veszélyezteti a szolgáltatásból való kikapcsolás vagy annak megszakadása. Fontos garanciát jelent az a rendelkezés, amely szerint még fizetési késedelem vagy nemfizetés esetén sem lehet kikapcsolni azt a fogyasztót, akinek az egészségét vagy az életét veszélyezteti a szolgáltatásból való kikapcsolás vagy annak megszakadása.

Ellenőrizzék a számlákat

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tanácsolja a fogyasztóknak, hogy a számláik végösszegét minden esetben ellenőrizzék le befizetés előtt, és amennyiben eltérést tapasztalnak a vélt és a valós fogyasztás között, úgy a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében mindenképpen érdeklődjenek annak okáról a szolgáltatónál. Amennyiben a jogosnak vélt panaszunkat a szolgáltató elutasítja, forduljunk a lakóhelyünk szerint illetékes
békéltető testülethez, amely a fogyasztói jogviták rendezésére hivatott, és eljárása teljesen ingyenes és gyors.

Forrás: 2011. szept. 13. Jogi Fórum


Vissza