Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Öreg Tölgy Erdei Tanösvény Telkiben

Életmód > Telki

2011-11-08


A Telki és Budajenő határán fekvő erdőterület kedvelt kirándulóhely. Itt van a madarászovi foglalkozásainak színhelye és az odútelep, amelyet 2004 óta gondoznak az óvodások. A telki KoKukk Egyesület itt szervez madárgyűrűzést. Az erdő szélén két rönkfapad áll, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a környékre. Az innen induló Öreg Tölgy Erdei Tanösvény útvonalát október 22-én avatták fel.

Az erdei természetismereti tanösvény létrehozásán 2009 óta munkálkodik Vass Imréné óvónő és a KoKuKK Egyesület. Vállalkozásuk elkötelezett támogatója lett az önkormányzat, amely tulajdonosa és fenntartója a tanösvénynek, és a helyi környezetvédelmi alapból 330 ezer forinttal támogatta a kialakítást. Az Óvoda-Iskola Telkiben: Út Európába Alapítvány 550 ezer forinttal járult hozzá a munkához. Szakmai segítséget a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától, Bíró Sándortól és Halász Antaltól, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének erdészeitől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberétől, Kocsis Zsuzsától, a térképet készítő Tóth Esztertől és a telki ovi és iskola pedagógusaitól kapott az egyesület.

Az átadás után szakvezetés keretében ismerkedhettek meg az óvodások, iskolások és felnőttek a terület növény- és állatvilágával, az erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást bemutató hat tanösvény-táblával, ami további hárommal egészül ki a közeljövőben. A 2,9 km hosszú, 150 m szintemelkedésű tanösvény egy másfél órás kényelmes séta alatt végigjárható. Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény a Budajenő-Telki községi erdő Rozmaring utcai bejárata felől közelíthető meg, az indítótábla a pihenőpadoknál található.

fotó: www.parkerdo.hu


Vissza