Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Advent a megérkezés ideje

Panoráma > Budakeszi

2011-11-27


Advent első vasárnapján a gyimesbükki magyar közösség templomi gyertyagyújtásán Salamon József r.katolikus plébános gondolataiból idézünk. „Újítsátok föl és teremtsetek Isten szeretetére épülő hagyományokat, mert ebben egészséges jövő rejlik. Adventünk útján legyen minden szavunk, gondolatunk, cselekvésünk, imánk, ünneplésünk Isten adta értékekre föltekintő, örömteljes megérkezés és találkozás."

"A karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az advent, az ünnepet megelőző négy hét. Az advent hangulatát, a karácsonyi várakozást a lelki előkészület alapozza meg. Az emberek szívében ott a szebb, emberibb élet utáni vágy. Ez a vágy új élet teremtésére képes. Adventben, egy hang felerősödik az emberek lelkiismeretében a kereszténység teremtette hagyományon keresztül. A karácsonyra készülődés öröme az adventi roráté szentmisékkel kezdetét vette. Sajátságos hangulat, kegyelmi pillanat, amely minden évben megelevenedik és követeli az életünk megjobbítását, lelkünk megtisztítását, embertársaink szeretetét. 

Szent Miklós püspök példája, az ünnepségek, felejthetetlenségében szalad körül a világunkban a legkisebbektől az időskorúakig, mindenféle határt, korlátot semmisnek tekintve. A meglepetések, a családi ünnepélyek, díszítések, a roráté-hajnali szent misék, a misztérium játékok a legeldurvultabb lelket is megérintik. Izajás próféta, Keresztelő szent János, Szűzanya Mária, Szent József, a pásztorok, a napkeleti bölcsek reménye, készülődése, várakozása a miénk is, a reményteljes megérkezéssel együtt. A koszorúkészítés, az egyes gyertyák meggyújtása, az adventi vasárnapok liturgiája tovább növelik ez időszak hangulatát.

Vízkereszt, házszentelés, ministráns gyermekek hangulatos, ártatlan, önfeledt közreműködése, ha úgy éljük meg, az örömhírt hozó angyal érkezését jelentheti és jelenti is sokunknak. A családoknál imára összegyűltek, a Szent Családdal együtt érezve a betegek, idősek, a szállásadó befogadók lelkében megmutatkozik a hit ereje, Isten szeretetének továbbélése, ennek megtartó közösségi ereje és öröme. A mindennapi táplálék a hagyományos disznóvágások, a sütés-főzés, ünnepre készülődés világunk sajátságos részei, amelyek nem engednek gyökértelenné lenni, bármerre is űzzön a gyengeség, a megélhetés keresése vagy a karrier.

Kegyelmi pillanatok ezek, mint a tiszta öröm, ami betölti az ártatlan, szegény, árva, meglepett gyermeket és felnőttet. Itt nálunk a Gyimesekben ez még valóság és drága kincs, amit nagyon sok helyen a keresztény országunkban - Európában még inkább - elveszítettek. Ezért a gyimesinek távol lenni az otthontól ezekben a napokban kész kínszenvedés és trauma, amit sokakban kikezd a megélhetésért folytatott küzdelem, a pénz, a jobb és kényelmesebb, gazdagabb, pénzzel megvásárolható élet utáni vágy, de lelkileg betölteni soha nem tudja.

Sokan nem értik a keresztény ember világát, mert a keresztény lelkivilág kincsesházának kulcsát rég elveszítették. Ezért kedves gyimesiek, kedves értéket hordozó keresztény testvérek, kérünk benneteket, tegyetek tanúságot ezekről az értékekről, elevenítsétek föl a régi szokásokat. Évszázadokra mutató értékes gyökereiteket mutassátok be azoknak is, akik elpazarolták, elveszítették, kizárták magukat ezekből. Újítsátok föl és teremtsetek Isten szeretetére épülő hagyományokat, mert ebben egészséges jövő rejlik. Adventünk útján legyen minden szavunk, gondolatunk, cselekvésünk, imánk, ünneplésünk Isten adta értékekre föltekintő, örömteljes megérkezés és találkozás.

Kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket! Boldog és áldott újesztendőt!"

Gyimesbükk, 2011 adventjében
Salamon József


Vissza