Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


MEGVÁSÁROLHATÓ A TESTÜLET DÖNTÉSE?

Közélet

2005-09-01


Különös látványt nyújt Budakeszin a pátyi úti kanyarban a Tavasz lakópark néven elhíresült épületegyüttes. Az egymás hegyén-hátán összezsúfolt, a szó legszorosabb értelmében egymástól karnyújtásnyira álló épületekre hogyan adhatott a polgármesteri hivatal engedélyt, amikor sem a lakóövezeti besorolásnak, sem az esztétikai vagy kulturált lakókörnyezeti elvárásoknak, de talán még a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg az épületek mérete és elhelyezése? – kérdezi egy olvasónk.

Budakeszi Helyi Építési Szabályzata szerint a kertvárosi lakóterület (a Tavasz lakópark esetében is erről van szó) „laza beépítésű, kertes lakóépületek elhelyezésére szolgál”, ahol „legfeljebb kétlakásos lakóépület helyezhető el.” Miért épülhettek ezeken a telkeken mégis hat lakásos társasházak?
A terület tulajdonosa, az S. G. S. Investment Ingatlanforgalmazó Kft., amely nem csak a jelenleg beépítés alatt álló 656/14-15. hrsz-ú ingatlanok tulajdonosa, hanem a 656/16-21. helyrajzi számoké is, közérdekű kötelezettségvállalás címén 4 800 000 Ft-ot ajánlott fel az önkormányzatnak „az önkormányzati intézmények hatékonyabb működése, a rendeletek alapos előkészítése” érdekében, „különös tekintettel az építési igazgatás és városfejlesztés területére.”
Az összeg átadásáról megállapodás is született. Eszerint az S.G.S. képviseletében Gabay Salhit vállalta, hogy 2004. október 29-ig az önkormányzat bankszámlájára utalja a fenti összeget, amennyiben az önkormányzat 2004. október 15-ig Helyi Építési Szabályzatába foglalja, hogy a 656/14 és 656/15. helyrajzi számokon 6-6 lakásos lakóépület építhető. Ha ez október 15-ig nem történik meg, úgy az adományozásról szóló megállapodás semmis.
Budakeszi képviselő-testülete 2005. október 5-i ülésén a Helyi Építési Szabályzat tárgyalásával egy időben határozatban döntött a 4,8 millió forintos közérdekű kötelezettségvállalás befogadásáról. A Helyi Építési Szabályzatban pedig az írásunk első bekezdésében idézett kitétel a következőkkel egészült ki: „A kertvárosi lakóterületeken legfeljebb kétlakásos lakóépület helyezhető el, kivéve a 656/14,15, 16,17,18,19,20 hrsz-ú ingatlanokat, amelyeken hat lakás is építhető.”
Az adományozó tehát 4,8 millió forintért szert tett a számára százmilliós többletbevételt jelentő magasabb beépítési százalékra. A látványt, a lakókörülményeket és a lakótelep összes problémáját persze az itt lakóknak kell majd az elkövetkező - ki tudja hány - évtizeden át elviselniük.
Az október 5-i ülésen több közérdekű kötelezettségvállalás elfogadásáról is döntött a testület. Az erről szóló előterjesztést a képviselőknek csak helyben osztotta ki a hivatal és az azokhoz tartozó szerződéstervezeteket a képviselőkkel nem ismertették.
Nagy kérdés, hogy ezek után mire számíthatunk a 2410/58 hrsz-on (Barackos), ahol már 6 milliót, a 081 és 084. hrsz-okon, ahol 9 milliót vagy a 0103/3 hrsz-on (Szőlőskert), ahol több mint 40 milliót fogadott el az önkormányzat a területek tulajdonosaitól.
(korábbi híradásunk az Iránytű 2004. novemberi számának 15. oldalán az 5. pont)

Koós Hutás Katalin


Vissza