Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az Aranycsapat kíséri a Székely gyorsot Gyimesbükkre

Panoráma > Budakeszi

2012-04-09


Pünkösd szombatján Csíksomlyóra, vasárnap a gyimesbükki vasúti őrházhoz idén is két vonat indul: a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz. 2008 májusában indult első útjára a Székely gyors, de nem lett volna ez a különvonat, ha 2007-ben a Budakeszi Kultúra Alapítvány nem szorgalmazza az azóta zarándokhellyé nemesedett, legkeletibb magyar vasúti őrház felújítását Gyimesbükkön.

A szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján T. Hámori Ferenc, a zarándokút egyik szervezője, az Indóház Magazin főszerkesztője elmondta: ötödször közlekednek a zarándokok számára különvonatok az esemény idején, eltérő útvonalon. 2008 májusában indult első útjára a Székely gyors, de nem lett volna ez a különvonat, ha 2007-ben a Budakeszi Kultúra Alapítvány tagjai nem szorgalmazzák az azóta zarándokhellyé nemesedett, a történelmi Magyarország határán álló, legkeletibb magyar vasúti őrház felújítását Gyimesbükkön.

A Csíksomlyó expressz május 25-én Szombathelyről indul, a Keleti pályaudvarra fut be, majd innen megy tovább a romániai Mádéfalva célállomásra. A Székely gyors a Keleti pályaudvarról indul május 25-én és biharkeresztesi kilépéssel jut el Mádéfalvára. A két, összesen 1500 utast szállító zarándokvonat Székelyföldön gyorsvonatként közlekedik és május 28-án érkeznek vissza Budapestre.

A MÁV Trakció Taurus mozdonyán a legendás Aranycsapat 11 játékosának (Czibor, Puskás, Hidegkuti, Kocsis, Budai, Zakariás, Bozsik, Lantos, Lóránt, Buzánszky és Grosics) arcképe látható. A közel 86 tonnás, mintegy 20 méter hosszú vontatójármű a MÁV Tranzakció Zrt. tulajdona.
 
A tájékoztatón elhangzott, hogy a Székely gyorsra 62.900 forintba, a Csíksomlyó expresszre 64.900 forintba kerülnek a jegyek, és árak tartalmazzák a 3 napos félpanziós ellátás és a programokon való részvétel költségeit.

Minden évben a pünkösd szombatján rendezik meg a hagyományos csíksomlyói búcsút, a magyarság egyik legjelentősebb ünnepét, majd a zarándokok egy része pünkösd vasárnapján az utóbbi négy évben Gyimesbükkre látogat az ezeréves határon álló utolsó magyar vasúti őrházhoz.

A Székely gyors 2008-ban

2010-ben a Széchenyi-mozdony kísérte a Székely gyors Nohab-ját

2011-ben a Liszt-mozdony a zeneszerző egyik rapszódiáját játszotta a vasúti őrház mellett összegyűlt tömegnek a Székely gyors kísérőjeként


Vissza