Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budaörsi Passió 2012

Múltunk tanúi > Budaörs

2012-06-22A csodálatos kilátást nyújtó budaörsi Köhegyen az eredeti szövegkönyv alapján három évente megrendezett magyar és német nyelvű előadásokon újra átélhettük Krisztus szenvedéstörténetét a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően. Idén ugyanúgy, mint közel nyolcvan évvel ezelőtt a Budaörsi Passió első előadásai idején egy nagy világgazdasági válság kellős közepén mutatták meg a szervezők, mire képes a helyi lakosok összefogása, hite és közös akarata.


A csodálatos kilátást nyújtó budaörsi Köhegyen az eredeti szövegkönyv alapján három évente megrendezett magyar és német nyelvű előadásokon újra átélhettük Krisztus szenvedéstörténetét a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően. Idén ugyanúgy, mint közel nyolcvan évvel ezelőtt a Budaörsi Passió első előadásai idején egy nagy világgazdasági válság kellős közepén mutatták meg a szervezők, mire képes a helyi lakosok összefogása, hite és közös akarata.

Az ötlet a Bajorország déli csücskében fekvő Oberammergauból származik, ahol a legenda szerint egy 1634-es pestisjárványra emlékezve, ősatyáik fogadalmát tartva tízévente rendeznek nagyszabású szabadtéri passiójátékokat, legutóbb 2010-ben. 1930-ban Bató Géza Budaörsről is részt vett az akkor már háromszáz éves hagyománnyal bíró előadáson, s hazatérve megírta a budaörsi szabadtéri előadás szövegét. A budaörsi bemutatóra 1933-ban került sor Bató Géza rendezésében a budaörsi Kőhegyen.

Hetven évvel az 1933-as premier után, 2003-ban éledt újjá a hagyomány. Azóta három évente mutatják be magyar és német nyelvű előadássorozat keretében a pünkösdöt követő időszakban a páratlan élményt nyújtó, lenyűgözően bemutatott történetet.

A tizennyolc színész és 50-61 szöveges amatőr szereplő mellett közel 250, elsősorban helyi fiatalokból álló statisztagárdát, kaszkadőröket és táncosokat, több mint száz kórustagot, sőt élő állatokat is felvonultató szereplőgárda színpadként használja a Kőhegy teljes, kápolna mögötti részét. A harminc jelenet a rendkívül leleményes és az éjszakai előadás látványát a végtelenségig fokozni tudó világítástechnika segítségével újabb és újabb helyszíneken  pergőn váltják egymást.

Jézus szerepét a legtöbb előadáson, már hagyományosan, Õze Áron, amatőr főszereplőként pedig Kiss Csaba plébános, volt budaörsi káplán játszotta magyarul. A német nyelvű előadásokon a főszerepben Merán Bálint színész szerepelt. Néhány előadáson, így az utolsón is Rost Andrea operaénekes az Angyal szerepében az Ave Maria dallamaival zárta a finálét, miközben a közel ezer embert befogadni képes nézőtéren és a hegyoldalon gyertyákkal a kezében, állva hallgatta a közönség.

"A régi szépségében magasodó Kőhegyen a több száz résztvevővel bemutatott történet az éjszaka sötétjében is messze hirdeti, hogy akik itt élnek, a 66 évvel ezelőtti elűzetés ellenére jelenüket és jövőjüket elképzelhetetlennek tartják német nemzetiségi múltjuk emlékei, őseik hite nélkül. Számukra a Budaörsi Passsió nem csak egy színházi előadás, hanem hitük megvallása is." - hangzott el Ritter Imre, a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszédében.

 

***

Ritter Imre, a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszámolt arról, hogy 1997 és 2002 között restaurálták a keresztutat és újjáépítették a Kálvária-kápolnát, majd 2011-ben a Szűz Mária és Szent János szobrok felállításával tették teljessé a kátváriát. 2003-ban újjáélesztették a Budaörsi Passiót, majd még abban az évben újjáépítették a kőhegyi kápolnát. 2004-ben újraöntették eredeti formájában a két harangját és felállították a Szentháromság-szobrot, 2008-ban a kőkorpuszt is. Mindezek megvalósításához 45 millió forint adomnyt sikerült összegyűjteniük. 2006. június 18-án, a magyarországi németek elűzetésének 60. évfordulóján felszentelték a budaörsi ótemetőben a Magyarországi Németek Elűzetésének Országos Emlékművét. Az elmúlt öt évben ezerháromszáz sírkövet és sírhelyet restauráltak. 2013-ra befejezik az ótemető, Magyarország legnagyobb német nemzetiségi temetőjének, mint országos német emlékhelynek a felújítását. 2011-ben teljesen felújították a kőhegyi barlangrendszert. 2009-ben pedig elindult a Bleyer jakab  heimatmuseum épületeinek a felújítása, mellyel 2014 végéig Magyarország egyik legszebb múzeum-együttesét hozzák létre, mely egyúttal szakmai hátteret is biztosít a magyarországi német heimatmuseumoknak.

 

Koós Hutás Katalin


Vissza