Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A motorosokra utaznak

Közélet > Pest megye

2012-07-03


Közismert, hogy a motorosok baleseti kockázata átlagon felüli: az autókban szokásos passzív biztonsági megoldások nem védik a sofőr testét, amely a balesetben közvetlenül és fokozottan roncsolódik. Egy motoros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy autóvezetőnek.

Figyelemmel az Európai Unió új évtizedre szóló közlekedéspolitikai programjára („Fehér könyv”), valamint a hatályos közlekedésbiztonsági előírásokra és koncepciókra („Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015” c. program, Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2011-2013.), 2012-ben a motoros kétkerekűekre kiemelt figyelmet fordít a rendőrség.  

A rendőrség alapvetően közúti ellenőrzésekkel, megelőző intézkedésekkel lép fel a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében. A kirívó, durva közlekedési szabályszegések elkövetőivel szemben ugyanakkor elkerülhetetlen a kellő visszatartó hatást eredményező szankciók alkalmazása. Ezt kívánja a többi közlekedő életének és testi épségének védelme is.

A motorosok okozta és az általuk elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2012. július 2-8., és augusztus 6-12. között célirányos közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség. Az ellenőrzések során főleg a motor- és segédmotoros kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kívánnak érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül más közlekedők által elkövetett szabályszegések sem.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok ellenőrzése elsősorban a következőkre terjed ki:
- járművezetői jogosultság (vezetői engedély, megfelelő járművezetői kategória megléte);
- bukósisak használata;
- a megengedett sebesség betartása;
- a hatósági engedély érvényessége, a jármű műszaki állapota;
- hatósági jelzés elhelyezése;
- a személyszállításra vonatkozó szabályok betartása;
- járművezetés ittasan, bódultan.
 
ORFK/Iránytű


Vissza