Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Múzeumok éjszakája Budakeszin

Kultúra > Budakeszi

2012-09-07


A Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Köre Egyesület és a Német Önkormányzat idén három budakeszi helyszínnel csatlakozott a programsorozathoz a nyár elején.

A Tájházban Nádas Anna és Hidas Annamária múzeumpedagógusok a sváb konyhák berendezéseit: az áram nélküli habverőt, a szenes vasalót, a mozsarat és a diódarálót mutatták be. Molnár Károlyné óvónő körmönfonást tanított. Nagyné Starcz Teréz tárlatvezetésén a sváb népviseletet is fel lehetett próbálni. Sváb fánk és helyi borokból Gräfl-féle szódával készített fröccs mellett Mátéffy Anna, Csutiné Schleer Erzsébet és Bártfai-Szabó Gábor építészek mutatták be Budakeszi építészeti értékeit. Bechtold Gábor a múzeum melletti, még eredeti állapotú, egykor a családjáé volt sváb parasztházat mutatta be a vendéglátó tulajdonosok, Kiss Iván és Lőrincz Éva jóvoltából. Az esti sváb mulatozásban Bechtold Róza és Nagy Attila harmonikáztak.

A Mezei Mária-házban Schrotti Szilvia és Bechtold Jakab kalauzolta a vendégeket. A bensőséges, csodás panorámás teraszon pogácsa, Menczinger Tibor borából készült fröccs és bodzaszörp mellett Gajdó Tamás, a Színháztörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott előadást és este igen nagy érdeklődés fogadta a kertmozit „ A könnyű múzsa” című filmmel.

A Kálvin-teremben a Keszi-art kortárs művészegyesület Kézjegy című kiállítása mutatkozott be dr. Darkó Jenő és Dévényi János rendezésében.

Képgaléria

szöveg: BJ

fotók: Koós hutás Katalin


Vissza