Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megérkezett a Szent Korona

Közélet > Budakeszi

2012-09-15


A Szent Korona őrzi a magyar múltat, minden sikert és kudarcot, ezerévesnél régibb történelmünk legszentebb képviselője és tanúja. Egy nép emlékezete és ősi emléke, európaiságunk bizonyítéka. A Magyar Koronaőrök Egyesületének e gondolataival kezdődött ma délután az ezer év alatt ötvenöt király fejét érintő magyar koronázási ékszer másolatának fogadása a Himnusz-szobor előtt, Budakeszin. Tudta-e, hogy a falu 1766-ban, miután hosszas bírósági huzavona után megszűnt a Zichy-család birtokjoga, visszaszállt a Szent Koronára?

Mohai Gábor rádióbemondó, a rendezvény narrátora köszöntötte a díszvendégeket: Soltész Miklós szociális államtitkárt, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspököt, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt, Zsámbék polgármesterét, Szász Károlynét, a PSZÁF elnökének feleségét, V. Majzik Máriát a Himnusz-szobor készítőjét, Woth Imrét, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnökét és Salamon Suba Lászlót, a Budaörsi Játékszín és a Budaörsi Kistérségi Fesztivál igazgatóját. A rendezvényen részt vett a Himnusz-szobor budakeszi felállításában aktív szerepet vállaló Hargitay András olimpikon is, akit augusztus 20-án a Magyar Érdemrend tiszti keresztjével tüntettek ki.

Bede Bernadett alpolgármes- ter és Majzik Mária  Soltész Miklós államtitkárSpányi Antal, Kőrösiné dr. Merkl Hilda, Filó Kristóf

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester az összetartozás példáit sorolta a magyarság két nemzeti szimbóluma kapcsán. Összetartozunk, mert közös nyelven énekeljük a himnuszt iskolában, háborúban, kitelepítéskor, 1956-ban és az olimpiákon, sportolóink győzelmekor. A Szent Korona alkotmányos jogainkat jeleníti meg, s egyesíti a világ magyarságát a jelenben, az előttünk élt magyarokat az utánunk jövőkkel.

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, akit három nappal korábban a Magyar Érdemérem középkeresztjével tüntettek ki, ünnepi beszédében elmondta, értenünk kell a lényegét annak a mondanivalónak, amit a Szent Korona és a magyar nemzeti himnusz üzen nekünk, s ami ezer éve és százötven éve változatlanul aktuális. Amikor az ország letért a Szent Korona által kijelölt útról és megpróbálta elfelejteni a szentistváni intelmeket, viszonylagossá tenni a társadalmi együttélés szabályai között az erkölcsöt, akkor ez a nép erejét veszette, reménytelennek látta a jövőjét. A Szent Korona ezer éve erre emlékeztet: ha képesek vagyunk a társadalmat gondolkodásmódjában, erkölcsében, viselkedésében, céljaiban megújítani, ha merünk nem ehhez a világhoz igazodni, akkor lesz a magyar népnek ismét jövője, ismét lesz áldás rajtunk éppen úgy, ahogy azt a himnusz soraiban is énekeljük. Minden emberi kapcsolatunkban tegyünk tanúságot a szentistváni intelmek örök értékéről, arról a megtartó erőről, amit Isten a Szent Korona formájában és a himnuszunk szavaival ad nekünk - hangsúlyozta Spányi Antal püspök.

A rendezvény végeztével a koronaőrök őrzése mellett közszemlére bocsátott koronázási ereklye előtt először a rendezvény díszvendégei fejezték ki főhajtással tiszteletüket. Hosszú sorban várakoztak a megjelentek, hogy a Szent Korona közelébe kerülve ők is sorra kerülhessenek.

Koós Hutás Katalin

Képgaléria

Kapcsolódó cikkeink:
Forgalomkorlátozás a Szent Korona miatt - 2012-09-14
A Szent Korona és a Himnusz-szobor találkozása - 2012-09-06
Állami kitüntetés a püspöknek - 2012-09-13


Vissza