Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ausztria-projekt

Kultúra

2005-08-01


Iskolánk szervezésében öt napos tanulmányi kirándulást tettünk Felső-Ausztriában. Az utazás célja az osztrák kultúra, történelem, az ott élő emberek megismerése volt és a német nyelv gyakorlása anyanyelvi környezetben.Eljutottunk a környék leggyönyörűbb helyeire. Hallstattban a világ legöregebb sóbányáját látogattuk meg és megismerkedtünk a város több ezer éves kultúrájával. Ellátogattunk a barokk stílusú, hatalmas és lenyűgöző szépségű melki apátságba. Salzburgban a fellegvár egyenruha- és fegyvergyűjteményét és Mozart szülőházát látogattuk meg. Jártunk Lehár Ferenc, magyar zeneszerző lakóházában. Bad Ischlben társainktól német nyelven előadást hallhattunk a császári és királyi párról (Sissiről és I. Ferenc Józsefről), megtekinthettük a Márvány palotát, és a nevezetes Kaiser-villát, ahol Ferenc József megszövegezte a hadüzenetet Szerbiának.

Az élményszerzés mellett teljesítenünk kellett a ránk szabott feladatokat is: a felkeresett városokban érdeklődtünk az osztrák borokról, sörökről és a helyi specialitásokról. Interjúkat készítettünk járókelőkkel, akiket arról faggattunk, miként vélekednek a szomszédos országok lakóiról, és osztrákként mire a legbüszkébbek. Esténként németül írtunk levelet szüleinknek, a szervező utazási irodának és naplót vezettünk a napi eseményekről.

Ezért a mozgalmas és élményekben gazdag öt napért köszönettel tartozunk tanárainknak: Pelyachné Pingiczer Klára tanárnőnek az út megszervezéséért, kísérőtanárainknak, Balogh Zsuzsanna tanárnőnek és Kosaras Péter tanár úrnak, szüleinknek és támogatóinknak: a Budakeszi Egyházközségnek, a Prohászka Alapítványnak, az OPEL INTERAT-nak, a STUL-WERK Kft-nek, a Mediocontur Kft-nek és a Pest megyei Közoktatás-fejlesztési Közalapítványnak, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal lehetővé tették a projekt létrejöttét.

a 11.a. tanulói

Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg