Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Befejezéséhez közeledik a kápolnaépítés

Panoráma > Budakeszi

2012-10-03


A Gyimesfelsőlok feletti Szép-havason épül a kápolna. A közadakozásból végzett munkák jelenlegi állásáról Szabó Mihály, az erdélyi Szép-havas Egyesület titkára, a budakeszi Bojtár Népzenei Egyesület elnöke tájékoztatta lapunkat.

Gyimesfelsõlok Szép-havasán a Szentlélek tiszteletére kõkápolna emeltetett a középkorban. Emberöltõkön át a moldvai csángó magyarok Szent László útján jõve itt találkoztak székely zarándok testvéreikkel Csíksomlyó pünkösdjére igyekezvén, és itt köszöntek el egymástól visszafele vezetõ útjukon. E kápolna romjainak feltárására és újjáépítésére Gergely István (Tiszti), Molnár V. József, Hargitay Abdrás (Budakeszi) és Szabó Mihály (Budakeszi) Szép-havas névvel, csíkszeredai bejegyzéssel egyesületet alapított.

A munkát Esztány Zsolt építésvezető szervezi a helyszínen, aki családjával folyamatosan kint tartozkodik a hegytetőn. Sátorban alszanak, pedig hajnalanta már 1-2 fokra csökken a hőmérséklet. Az építőanyag azonban elfogyott, szükség van az áldozatra, hogy a fagyok beköszönte előtt elkészülhessen a falazás, majd fedél alá kerülhessen még a havazások előtt.

Zsolt írta: "a nehezebb boltozott részek elvégződtek. Kevesebb mint fele van a falazásból (időre). Hétfőn kedden 10-en jönnek Debrecenből, Paks, Pécs, Nyíregyházáról. Hátha velük elvégezzük.... ...folyamatosan jelen vagyunk és építjük és várjuk a testi, anyagi, lelki szellemi támogatást, mert most van szükség rá!"

A támogatásokat az egyesület bankszámlaszámára várják:

UniCredit Bank:  10918001-00000059-77260002

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink:
Újabb budakeszi kezdeményezés - alapfaletétel a Szép-havason - 2009-07-14
Templomot építenek a budakesziek a Szép-havason - 2011-02-16 


Vissza