Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kitelepített budakesziek 66. találkozója

Panoráma > Budakeszi

2012-10-26


Szeptember 16-án tartotta a kitelepített budakesziek közössége a hagyományos, s immár 66. Kirchweihtreffent, ahogyan a budakeszi svábok mondják, Kiritogot Budakeszi németországi testvérvárosában, Neckarsulmban. A Balleiben tartott rendezvényen közel kétszázötven volt budakeszi vett részt.

A hatvanhat rendezvény közül az utóbbi huszonnégyet Neckarsulmban tartották, mivel a német település 1989-ben védnökséget vállalt a kitelepített budakesziek közössége felett. Az idei összejövetellel a Budakesser Gemeinschaft ismét megerősítette hídépítő szerepét Budakeszi és Neckarsulm között.

A program a neckarsulmi kolostortemplomban kezdődött, ahol a bruchsali Szent Paulusheimből Peter Konrad Vetter celebrált szentmisét, s az idén húsz éves meckersheimi Budai Hegyvidéki Kórus (Ofner Bergland Chor) énekelt Stephan Pfundt vezényletével, majd a Ballei-ben folytatódott.

Franz Huber, a budakesziek németországi közösségének elnöke tiszteletbeli vendégként üdvözölte SCHrotti Jánost, a budakeszi német kisebbségi önkormányzat elnökét és Herbert Emerichet, a helyi CDU frakciójának vezetője, Neckarsulm városi tanácsosa, aki Joachim Scholz főpolgármester első helyettesejént vett részt a rendezvényen. Beszédében kiemelte, hogy a kiritog szép emlékelet ébreszt és egy szép alkalom a korábbi hazára gondolni. A gyermekeknek és az unokáknak fontos feladata a régi haza emlékeit és hagyományait megőrizni. Felhívta a figyelmet, hogy jövőre lesz húsz éves Budakeszi és Neckarsulm testvérvárosi kapcsolata, melyet egy nagy közös programmal ünnepelnének meg.

Scrotti János Budakeszi polgármesterének dr. Győri Ottíliának, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnökének, Hidas Mátyásnak és a Hagyományőrző Kör elnökének, Nagyné Starcz Teréznek az üdvözletét tolmácsolta. A német kisebbség budakeszi vezetője két héttel korábban Neckarsulm meghívására részt vett a Ganzhornfesten is, ahol húsz évvel korábban a hagyomnyőrző tánccsoport tagjaként szerepelt. Budakeszinek Neckarsulmmaligen szoros a testvétvárosi kapcsolata, mert nem csak a diplomácia, hanem a a személyes, családi és egyházi kapcsolatok is összekötik a két települést. Feladatának tekinti, hogy ez a jövőben is így maradjon - hangsúlyozta az elnök.

Schrotti János, Huber Ferenc, Sabine brem és Herbert Emerich

Az esten bemutatkozott Sabine Brehm, a tübingeni egyetem hallgatója is, aki az egyetem és a Duna menti svábok múzeuma által Baden-Württenberg tartomány megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a Budakesser Gemeinschaft megjelenését segítette.  A 60. écfordulón száz baden-württenbergi település összesen ötszáz, a Duna menti svábok életét bemutató tárgyat ajándékozott a tartománynak. A Budakesser Gemenschaft ajándéka többek között egy sváb fánk sütésére használatos vas volt. A gyűjteményt a Duna menti svábok központi múzeumában mutatják be Ulmban, 2012. október 18-tól 2013. január 13-ig.

A Ballei nagytermében a gemmingeni kastélypari zenészek gondoskodtak arról, hogy Franz Huber szavai szerint a jókedv, a béke és a barátság jegyében fejeződjön be a 66. Kirchveihtreffen.

A kilencven éves Marx József és Nattó Rici

Albercht György/Koós Hutás Katalin
Fotók: Albrecht Klára


Vissza