Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


700 millió forintos fejlesztés Budaörsön

Gazdasági rovat > Budaörs

2022-02-22


Újabb egészségipari fejlesztés valósult meg az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében, 700 millió forintos fejlesztést hajtott végre egy digitális mikroszkópokat gyártó magyar cég Budaörsön. A 3DHISTECH Kft.-t jelenleg a világ három legjelentősebb digitális mikroszkópfejlesztő és gyártó cége között tartják számon, világpiaci részesedése 37 százalék, versenytársai multinacionális nagyvállalatok.A vállalat 700 millió forint összegű beruházásához a kormány 560 millió forinttal járult hozzá. Az elkészült budaörsi fejlesztés átadásán Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyi államtitkára is részt vett.

A 3DHISTECH Kft. a Semmelweis Egyetemen dolgozó kutató orvos által alapított magyar vállalkozás, amely digitális mikroszkópok, patológiai rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A mostani beruházás révén éves szinten 100-150 új digitális mikroszkóp előállítása vált lehetővé, ezek jelenlegi piaci értéke készülékekként 20 és 25 millió forint.

A tájékoztatás szerint a vállalkozás jelenleg a világ 96 országában rendelkezik szerződéses partnerekkel, akik a termékeiket értékesítik. Berendezéseiket a világ vezető orvosi egyetemei és gyógyszergyártó cégei használják napi munkájukban a diagnosztika, kutatás és oktatás terén. 2019 decemberében Vuhanban a 3DHISTECH berendezésével vizsgálták meg először a koronavírust. Berendezéseikre világszinten jelentős igény mutatkozik.

2021-ben a 3DHISTECH Kft. több mint 300 rendszert és labort szerelt fel digitális patológiai megoldásokkal nettó 28,8 millió euró értékben. Ennek 5 százaléka hazai, 95 százaléka pedig nemzetközi és uniós értékesítés - tájékoztatott a PM. (MTI)


Vissza