Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Határtalanul

Panoráma > Telki

2012-11-22


A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot hirdetett Románia (Erdély), Szlovákia (Felvidék), Szerbia (Délvidék), Ukrajna (Kárpátalja), Szlovénia és Horvátország magyarlakta területeire irányuló iskolai utazásokra Határtalanul címmel. A Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázat keretében közel háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást osztottak ki 17 ezer diák és kétezer pedagógus utazásának támogatására. Köztük a telki Pipacsvirág Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola „Üldözik a szarvas-gímet” csodaszarvas út Telkitől Gyimesbükkig című pályázata 338 220 Ft támogatást kapott.

Szeptember 16-21-ig Tóth Attila és Csáforda Rita pedagógusok vezetésével egy 15 fős hetedikes diákcsoport járt Telki testvértelepülésén, a szórványban élő erdélyi magyarság legtávolabbi – többségében csángó magyarok lakta – településén, Gyimesbükkön.

A kirándulásról és a gyimesi csángó magyarság életéről változatos programokkal fűszerezett témanapot tartott az iskola, ahol a kirándulásról készített kisfilm segítségével minden osztály ízelítőt kapott, milyen kalandokban volt részük társaiknak a Gyimesekben. Délután az iskola aulájában a hetedikesek felolvasták élménybeszámolóikat és az erdélyi élményeik alapján írt meséjüket. Fényképkiállítást rendeztek a gyimesi kiránduláson készült fotók válogatott képeiből, megismerhettük a Gyimesbükkön elrejtett geoláda helyét. A gyimesbükki mintára, de telki fűszerezéssel a gyerek által készített sajtot is kóstolhattuk, miközben az Erdélyben beszerzett sütőfán diákok sütötték a kürtős kalácsot az udvaron. A gólyalábazás mellett Maronics Ilona és táncospárja rövid gyimesi népzene és táncbemutatója után a gyimesbükki Salamon József plébános atya vetített képes előadását is meghallgathatták az érdeklődők a gyimesi csángó magyarság hitéletéről, oktatásának helyzetéről. Az est vendégei voltak még Sárosi Mária tanárnő, a gyimesbükki testvériskola hetedikeseinek osztályfőnöke, valamint a gyimesbükki ezeréves határ emlékhelyeinek helyreállításában oroszlánrészt vállaló Budakeszi Kultúra Alapítvány képviselői is.

Az első diákcsere során szerzett gazdag tapasztalatok tavasszal tovább kamatoznak, amikor egy gyimesbükki osztály érkezik vendégségbe a telki iskolába.

Koós Hutás Katalin


fotó: Salamon József


Vissza