Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Alakul Közép-Európa leghosszabb platánsora Biatorbágy és Etyek között

Életmód > Budaörs

2012-11-26


Az elhatározás nem új keletű: nyolc évvel ezelőtt kezdődött. Az etyeki faluszépítő egyesület a biatorbágyi tájvédő körrel közösen hatszáz facsemetét ültetett az Etyek-Biatorbágy főút mentén, de abból közel négyszáz tönkrement. Az őszi újraültetési akciókkal, így idén novemberben is folyamatosan pótolják a foghíjakat. A vízérzékeny facsemetéket örökbe fogadóik gondozzák.

2005-ben, egy évvel az etyeki kezdeményezés után a biatorbágyiak is beálltak a sorba. Etyek a települést jelző táblától a Pest megye tábláig, a megyehatártól a a saját településük határáig Biatorbágy ülteti tovább a fasort, a Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete, a Biatorbágyi Tájvédő Kör és a Zsámbéki-medence Életminőségéért Egyesület szervezésében. Elsőre több mint háromszáz fát ültettek, azóta évente bővül a program a két település civil összefogásának köszönhetően.

A facsemeték kezdetben igen érzékenyek a szárazságra, locsolni kell őket, ami elég költséges dolog. A kifejlett példányok már igen ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben és olyan fasort képeznek, amelynek a látványa akár évszázadokon át is kamatostól visszaadja a befektetetett gondoskodást.


Vissza