Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az arcképes bérletigazolvány helyett a személyi is megfelel

Közélet > Pest megye

2013-01-04


Január 1-jétől már nem kötelező a teljes árú arcképes bérletigazolványok kiváltása. A bérletszelvényre elegendő a jogosítvány vagy a személyi igazolvány számát felírni. A BKK azonban kiemelte, hogy ha az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelen és pótdíjat kell fizetnie.

A BKK (Budapesti Közlekedési Központ) felhívja a figyelmet, hogy szigorú büntetésre számíthat, aki nem tünteti fel egyik számot sem a bérleten. A tapasztalatok alapján a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, ezért 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket, és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel.

A kedvezményes árú bérletekre – így például a diák- és nyugdíjas bérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak.

Keddtől új bérlettípusokat is bevezetett a BKK. 2700 forintért kiegészítő heti bérletet lehet vásárolni, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Különvált a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes maradt. Az egyszelvényes éves bérletek mostantól nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK 2013-as tarifáiról. A tanulók és kisgyerekesek havi bérletei változatlanul 3850 forintba kerülnek. A nyugdíjasok havi bérletének ára is marad 3700 forint. Az elővárosi (a HÉV-re és a környéki autóbuszokra érvényes) díjak is változatlanok maradnak. A vonaljegyek viszont 320 helyett 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 2800 helyett 3000 forintba, a teljes árú havi bérletek 9800 helyett 10 500 forintba kerülnek keddtől. A teljes árú éves bérletek ára 114 600 forint lesz.


Vissza