Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyalogosérzékelők budaörsi és budakeszi zebrákon

Gazdasági rovat > Pest megye

2013-01-22


A Magyar Közút arról tájékoztatta lapunk szerkesztőségét, hogy 2012 év végén jelentős forgalomtechnikai fejlesztéseket hajtott végre Pest megyében. A gyalogátkelőhelyek fejlesztése Budakeszit és Budaörsöt is érinti.

Összesen 24 helyszínen (Budaörs, Göd, Sződliget, Kerepes, Monorierdő, Visegrád, Maglód, Taksony, Budakeszi, Pilisszentiván, Budakalász, Fót, Pomáz, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg és Halásztelek településeken) gyalogosérzékelő rendszereket telepítettek a szakemberek jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyekre, több mint bruttó 10 millió forint értékben. A beruházás lényege, hogy amennyiben a gyalogosok zöld jelzést kapnak, a rendszer meghosszabbítja a szabad jelzésüket, ha még gyalogosmozgást érzékel, megnövelve a biztonságos átkelés lehetőségét a járókelők számára. Több helyszínen iskolák közelébe telepítették a korszerű forgalom-befolyásoló rendszert, így például amikor gyermekcsoport halad át a zebrán, a rendszer érzékeli ezt és hosszabb zöld-időt biztosít ahhoz, hogy a hátul haladók is biztonságosan átérhessenek.

Ez a fejlesztés Budaörsön a Szivárvány utcai, Budakeszin pedig a Temető utcai gyalogos átkelőhelyet érinti.

Összesen 67 millió forint értékű forgalomtechnikai beruházás

A gyalogosérzékelők telepítése mellett Szentendre és Gödöllő területén több jelzőlámpa-csoport új, energiatakarékos LED izzókat kapott. Hét pest megyei csomópontban forgalomfigyelő webkamerákat telepített a közútkezelő. Emellett Szentendrén a 11-es, Gödöllőn a 3-as főút átkelési szakaszán a társaság által üzemeltetett jelzőlámpás csomópontokban a régi hagyományos égőket korszerű és energiatakarékos LED izzókra cserélték, melynek köszönhetően a lámpák áltál generált villanyszámla a tizedére csökkent.

Új távfelügyeleti rendszert kaptak a 11-es főút Szentendre átkelési szakaszán található csomópontok, amely egy későbbi fejlesztéssel alkalmassá válhat arra, hogy a teljes településen az átkelési forgalmat aktívan vezérelje, így a legforgalmasabb magyarországi közúton a közlekedést felgyorsítsa és biztonságosabbá tegye. Átprogramozták a 3-as főút jelzőlámpáit, illetve Gödöllőn a Tessedik Sámuel és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél a szakemberek kicserélték a jelzőlámpák vezérlőit, amely beavatkozások leginkább az üzembiztonság miatt fontosak.


Vissza