Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Régi gyümölcsfajták nyomában

Életmód > Pest megye

2013-01-23


A Zsámbéki-medence gyümölcs-fajtáiból létesít új ültetvényt a Pilisi Parkerdő a ritka, régebben elterjedt, de mára eltűnőben lévő hagyományos, a helyi termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodott gyümölcsfajták megőrzésére. A Zsámbéki-medence hagyományos gyümölcsfajtáinak felkutatásához az Önök segítségét kérik! A vesszőket február 15-ig várják.

2011 tavaszán a Pilisi Parkerdő Zrt-nél a Budakeszi Erdészet területén egy régi gyümölcsfajtákból álló, közel 3 hektáros fajtagyűjtemény létesítése már megtörtént. A gyűjteményben egyelőre négy faj – alma, körte, szilva és cseresznye – fajtái szerepelnek az ország különböző tájairól és a határainkon túlról. Célunk ezen fajták fenntartása, bemutatása, leírása, és 2013-tól a gyűjtemény bővítése a Zsámbéki-medencére jellemző fajtákkal.

• Alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi fajtákat keresünk elsősorban.

• Olyan 5-6 ép rügyet tartalmazó egészséges vesszőket kérünk, melyek alsó részének átmérője minimum 4-5 mm. Fánként / fajtánként legalább 5 vesszőt szeretnénk kapni. A gyűjtéshez kimegyünk a helyszínre, de az oltóvesszők be is hozhatóak a Budakeszi Erdészethez (2092 Budakeszi, Telki út).

• Ha ismerik az adott gyümölcs tulajdonságait, kérjük, írják le nekünk! Főként a termés jellegzetességei érdekelnek (érésidő, nagyság, szín, íz, húskeménység, létartalom, fő felhasználási kör), de a fára vonatkozó információk (növekedési jelleg, virágzási idő, betegség-ellenállóság, porzópartner stb.) is fontosak!

• Ha a fa tulajdonosa kéri, 2013 őszén kap egy kész oltványt. Amennyiben az ő fájáról nem eredt meg az oltás, más fajtából kaphat egy csemetét.

• A gyűjtést a későbbi években is folytatjuk.

Távlati célunk a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáinak összegyűjtése, ebből ültetvény létesítése, a fajták jellemzőinek rögzítése, a környék gyümölcstermesztési hagyományainak felelevenítése, a gyümölcsfeldolgozási hagyományok leírása, illetve a későbbiekben szaporítóanyag biztosítsa.

A vesszőket 2013. február 15-ig várjuk!
Kérjük vegyék fel kollégánkkal a kapcsolatot:
Sunyálné Cs. Andrea
parkkezelési előadó
Pilisi Parkerdő Zrt.
06 20 9846 038
informacio@pprt.hu
www.parkerdo.hu

 

 

 


Vissza