Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zöldberuházás a budaörsi Tetra Paknál

Gazdasági rovat > Budaörs

2013-01-24


A zöld beruházásnak köszönhetően a budaörsi Tetra Pak gyár az elmúlt évek során 39 százalékkal csökkentette fajlagos energiafelhasználását, miközben 95 százalékkal növelte termelését. Az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya 8 év alatt 21 százalékra nőtt Magyarországon.

Az italoskarton-csomagolás területén vezető nemzetközi gyártó, a Tetra Pak Hungária Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a budaörsi gyárában 10 év alatt közel negyedmilliárd forintot költött fejlesztésekre, amelyek ma már évente több mint 6.500 GigaJoule (GJ) energia-megtakarítást eredményeznek. Ez összesen mintegy 80 családi ház éves energiafogyasztásának felel meg.

A svéd alapítású cég hosszú távon 50 százalékra szeretné emelni a hulladékká vált italos kartondobozok nemzetközi visszagyűjtési arányát. A budaörsi gyárban a gyártási hulladékot már 100 százalékban újrahasznosítják. A Tetra Pak csomagolóanyagok esetében mind az alapanyagul szolgáló papírt, mind a készterméket tekercsekben szállítják, s a szállító járművek raktérkihasználtságának folyamatos javítása eredményeként ma az üzem évente 360 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg.

A közlemény szerint a Tetra Pak kiemelt környezetvédelmi célja, hogy az általa gyártott italos kartondobozok 100 százalékban megújuló alapanyagból készüljenek. Ezt segíti, hogy az italos kartonok 100 százalékban újrahasznosíthatók. Így a cég saját felelősségének is tekinti a hulladékká vált kartondobozok visszagyűjtésének és újrahasznosításának előmozdítását.

A Tetra Pak alapító tagja és legfőbb támogatója az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülésnek (IKSZ), amely az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti és ösztönzi Magyarországon. Az IKSZ tevékenységének is köszönhetően az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya 8 év alatt 21 százalékra nőtt Magyarországon - áll az összegzésben.
(MTI)


Vissza