Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


800 milliárdos forrásban bíznak a megyei önkormányzatok

Közélet > Pest megye

2013-01-28


Mintegy 600-800 milliárd forintra számítanak a megyei önkormányzatok az Unió keretéből - mondta el az OrientPressnek Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A teljes összegről márciusban dönthet az Európai Unió. A megyei fejlesztési keretek elsősorban Zsámbék és Budaörs térségét érintik.

A területfejlesztés az önkormányzatok hatásköre marad, ám úgy tudni, a megyei vezetők "kívánságlistával" fordultak Orbán Viktorhoz, melyen fejlesztéshez kapcsolódó más feladatkörök is szerepeltek.

Az említett százmilliárdok csak hozzávetőleges összeget jelentenek, hiszen az Unió február és március tájékán dönthet arról, hogy mekkora területfejlesztési forrást ítél meg az egyes tagállamoknak. A remélt 800 milliárdos forrás a megyei önkormányzatokra értendő, ebből részesülhet majd Pest megye a lakosság szám és megye nagysága szerint. A pest megyei közgyőlés április végén, már az unió határozatának ismeretében hozhat végleges döntéseket.

A megyei önkormányzatok sok esetben együttműködnek a keretek felhasználásakor, így a megyehatárokon átívelő közútfejlesztési vagy kötött pályás projektekben. Ilyen közös terv lehet például Jász-Nagykun-Szolnok megyével az M4-es és az M8-as autópályák fejlesztése és kiépítése. Bács-Kiskunnal több gyorsvasúti vonal fejlesztésén osztozkodik Pest megye, de területrendezési programjukban javasolják a Duna-Tisza csatorna megépítését is, ami szerintük komoly előrelépést jelentene az Alföld vízgazdálkodása szempontjából.

A fejlesztés Zsámbék és Budaörs térségét érinti

A megyei közgyűlés több száz oldalas fejlesztési koncepcióval készült a következő hét évre, és szakmai fórumokon mérték fel a települések igényeit agglomerációs,  húszezer főnél nagyobb települések és határos megyékkel együtt megvalósítandó fejezetekre bontva. Ilyen például az M11-es út (Ercsi térsége (M6) – Zsámbék – Kesztölc – Esztergom – Szlovákia), a Felcsút – Bicske – Zsámbék bicikliút, az Üröm (M0) – Budakalász - Pomáz - Pilisszentkereszt - Esztergom - Tokod (új főúti kapcsolat) – Sárisáp – Úny – M11 út, de ide tartoznak Budaörs városfejlesztési tervei is.

Budaörs jövőképe, hogy a minőségi szolgáltatások városává váljon a köz- és az egyéb városi szolgáltatások terén egyaránt. A város jövőjét a meglévők mellett a magas hozzáadott értéket termelő vállalkozásokra tervezi alapozni. A  „több, mint bevásárlás” jelszóval a helyi lakosokon túl, részben a környék (főváros) lakosai számára is megfelelő kikapcsolódási, rekreációs lehetőségeket nyújtani, a hozzá tartozó igényes szolgáltatásokkal együtt. Ezek között szerepel a kulturális intézményhálózat bővülése, a zöldfelületek bővülése, minőségjavulása, felsőoktatási intézmény megtelepedése, idegenforgalmi rendezvények és vállalkozások meghonosítása, az utazási idő csökkenése (Budaörs-Bp.), a kerékpáros közlekedési hálózat kiépülése.

A budai agglomerációban Szentendrea kultúra városaként, Érd, mint regionális és lokális szolgáltató és szabadidő központi funkciót ellátó kertvárosi központként fogalmazta meg a tervezett jövőjét.


Vissza