Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Indul az Európai Év Fája 2013

Életmód > Pest megye

2013-02-07


Február 1-től várják a közönség szavazatait a 2013-as Európai Év Fájára. Idén hat ország, Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vesz részt a versenyben, ahol nem csak a fák, de a történeteik és az őket támogató közösségek is versenyeznek.

A szavazás február 28-ig tart a www.treeoftheyear.org oldalon, az eredményeket március elsején hozza nyilvánosságra az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství. A verseny díjait májusban Brüsszelben fogják átadni.

A döntősök
1. Glushniki eper és diófák, Bulgária
2. A Nové Hrady fasor hársfája (fotó: Lenka Grossmannová)
3. Tölgykirály, Írország
4. Az egri termálfürdő platánfája, Magyarország
5. Kozy platánfája, Lengyelország
6. A komjáti platán (Komjatice), Szlovákia

A bolgár Glushnik falu eperfája és két diófája az egykor Bulgária függetlenségéért küzdő lázadók titkait őrzi. A legenda szerint az írországi Tullamore város Tölgykirálya misztikus erővel kötődik a Hutton-Bury családhoz, akiknek a földjén a fa áll: ha a fa egy ága letörik ugyanis, a család egyik tagja meghal.

Híres történelmi eseményhez kapcsolódó, ámde kitalált történet fűződik a magyarországi résztvevőhöz is, az egri termálfürdő területén élő platánhoz. A szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányították a török sereget.

Az egri platán (fotó: Konyhás István)

A lengyel Kozy falu platánfája alatti tér a kulturális és társadalmi élet színtere, de rendszeresen itt játszanak a helyi óvoda gyerekei is. A felvidéki Komját platánjáról úgy tartják, hogy az ország legnagyobb fája, különleges szimmetriája miatt számos festő is megörökítette, de a helyi gyerekek is majdnem életnagyságú képet rajzoltak róla, mely most az iskolát díszíti.

A felvidéki Komját platánja még a magyar időkből

A magyar szavazók és szurkolók anyagi támogatásban is részesíthetik a magyar Év Fája versenyt, hogy fáink még sokszor sikerrel szerepelhessenek az európai vetélkedőben. A 13600-as telefonszám tárcsázásával és az 53-as kód beütésével minden hívás 250 Ft-tal támogatja az Ökotársat és az Év Fája programot.

Az Európai Év Fája versenyt második alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok, így a magyar Ökotárs Alalpítvány. Az európai verseny az országos vetélkedőket követi, a kezdeményezés fő célja a közfigyelem ráirányítása a fák fontosságára és a biológiai sokféleség csökkenésére. Az Európai Év Fája verseny bizonyítja, hogy a fák ügye nem ismer határokat, és rajtuk keresztül szélesebb nemzetközi párbeszéd kezdeményezhető.

További információ: www.treeoftheyear.org.


Vissza