Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Külügyi szakácsokat válogattak Budaörsön

Közélet > Budaörs

2013-03-25


Versenyen keresett séfeket négy nagykövetségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott március 18-i megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói és az ottawai magyar diplomáciai kirendeltség szakácsai lesznek.

A Külügyminisztérium minden területen arra törekszik, hogy felkészült munkatársak képviseljék Magyarországot külszolgálatban, így született a szakácsverseny ötlete - idézte fel a tárca személyügyi főosztályvezetője. Szabó Stefánia elmondta, tavaly a Magyar Konyha gasztronómiai magazin segítségével már szerveztek egy szakácstréninget a magyar nagykövetségeken dolgozó séfek számára, idén pedig már versenyt is hirdettek négy külképviselet szakács munkakörének betöltésére.

Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. "Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson". Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára. Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait.

A főzőverseny zsűrijében Cseh János séffel együtt helyet foglaló Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró és Ruprecht László séf közölte: a résztvevőknek pontyból kellett egy előételt, illetve tanyasi csirkéből egy főételt készíteniük, míg zöldségekből köretet összeállítaniuk. A versenyen nyolcan indultak, míg négy pályázó jelenleg is külföldön dolgozik, így tizenkét jelentkező közül választják ki a négy nagykövetség szakácsait.
forrás: MTI


Vissza