Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Idén is Vidék Kaland!

Gazdasági rovat > Pest megye

2013-04-04


A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA immár harmadszor hirdeti meg népszerű kommunikációs programját, a Vidék Kalandot: városi fiatalok bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda irányította gazdaság tevékenységébe, nemcsak itthon, de Székelyföldön és Szlovákiában is. Április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok és az őket tíz napra befogadó fiatal gazdák jelentkezését.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, az összeg a szlovák és a székelyföldi szervezéshez, a kommunikációs felületek, weblapok fejlesztéséhez, valamint a magyarországi, a romániai és a szlovákiai eseményekről filmek készítéséhez ad segítséget. - hangzott el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

V. Németh Zsolt kiemelte: az Európai Unió költségvetésének 40%-át az agrárbüdzsé adja, ezért nagyon fontos, hogy az adófizetők megismerjék, mire költik ezt a pénzt. Az AGRYA programja kiváló lehetőség arra, hogy a városi fiatalok felfedezzék a mezőgazdaságot, és a munkával töltött hét után jobban megbecsüljék az agráriumot és az élelmiszereket.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, majd személyes meghallgatásokon választják ki azt a körülbelül negyven főt, akik egy hetet tölthetnek munkával egy fiatal termelő gazdaságában. A meghallgatásokon a legfontosabb szempontok a jó állóképesség, a motiváció és a megfelelő kommunikációs készségek lesznek. A szervezet olyan fiatal gazdák jelentkezését is várja, akik szívesen fogadnák a résztvevőket. Mikula Lajos hangsúlyozta: a fogadó gazdák önkéntesek, a szállást és az étkezést ellenszolgáltatás nélkül biztosítják a városi fiataloknak.

Idén először válik a program nemzetközivé: Szlovákiában és Erdélyben is elindítják a Vidék Kalandot. Szlovákiában szlovák termelők fogadnak szlovák fiatalokat, míg Erdélyben magyar városiakat látnak vendégül székelyföldi magyar gazdák. Az általános iskolásoknak szóló Vesd Bele Magad! Program szintén elindul Székelyföldön, idén ötven vetőmagcsomagot osztanak ki, de jövőre ott is szeretnék kiterjeszteni a programot.

Haschi András, a Románia Fiatal Gazdák Egyesületének elnöke, a program székelyföldi szervezője kiemelte: bár a program nemzetközivé vált, Székelyföldön mégis teljesen magyar maradt. Csíkszereda környékén nyolc magyar gazda fogadja tíz napra a magyarországi fiatalokat. Hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok lássák, Székelyföld élhető, fejlődő vidék, és vannak még olyan területek, ahol helyi termékeket fogyasztanak. 

Az AGRYA 2011-ben az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, melynek segítségével a 18-35 év közötti városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe.  2012-ben a program megnyerte az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) versenyét, melyet a Közös Agárpolitikához (KAP) kapcsolódó kommunikációs programoknak hirdettek meg a KAP fennállásnak 50. évfordulójára.

A páláyzati felhívás és a jelentkezési lap innen letölthető:
http://www.agrya.hu/?q=hirek/2013-ban-ujra-videk-kaland-mar-szekelyfoldre-utazhatnak-az-erdeklodo-varosi-fiatalok

 


Vissza