Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Több mint ezer gyermek kerülhet hamarosan intézményből családba

Közélet > Pest megye

2013-05-21


Több mint ezer gyermek kerülhet állami gondoskodásból családba a 2013 januárjában indult, a nevelőszülői hivatást és örökbefogadást népszerűsítő kampány eredményeként – hangzott el az Ágota Alapítvány Szegeden megrendezett kampányzáró országos konferenciáján május 9-én. Az eseményen köszöntőt mondott Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, kampányzáró sajtótájékoztatót tartott Soltész Miklós államtitkár.

 

Soltész Miklós a kampányzáró sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány célja, hogy a 12 éven aluli gyermekek minél előbb családba, nevelőszülőhöz kerüljenek, ne otthonokban éljenek. Azokat pedig, akik jövő januártól kerülnek állami gondoskodásba, azonnal családban helyezik el.

Ennek érdekében támogatta az Emmi a kampányt, teszi lehetővé a nevelőszülők térítésmentes képzését, és egyszerűsítették a családba kerülés szabályozását is. Jövő évtől a nevelőszülők már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat, amelyeknek eredményeként a gyermeknevelés számukra szolgálati időnek minősül - közölte Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a konferencián tartott előadásában elmondta, minden embernek szüksége van arra. hogy közösségbe tartozzon, s ezt a közösséget segíteni öröm. A nevelőszülői hálózat népszerűsítése pedig egy ilyen segítség a magyar emberek közösségének számára.

Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek - és Ifjúságvédelmi Főigazgatóságának igazgatója, az Ágota Alapítvány vezetője az esemény kapcsán kiemelte, a korábbi kormányok közül egyik sem vállalta magára azt a feladatot, melyet a mostani, hogy az árva gyermekek számára a legjobb családpótló intézményt, a családot biztosítsa.

Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntőjében arról szólt, hogy semmi sem lehet jobb egy intézetben felnövő gyermek számára, mintha kikerül a személytelen otthon falai közül, és bekerül egy személyes kapcsolatokat biztosító családba. „Valóban, a család a gyermeknevelésre legmegfelelőbb intézmény” - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Ma Magyarországon mintegy 21 500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban.

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal közösen indított, Minden gyermeknek családban van a legjobb helye! című országos konferenciasorozat célja az volt, hogy minél többen ismerhessék meg a nevelőszülői hivatást, valamint az örökbefogadás lehetőségét A konferenciasorozat és a kampány hatására az érdeklődők száma májusban már meghaladta a kétezret, a nevelőszülőnek jelentkezők száma pedig elérheti a 700-at.

Jelenleg gyermekotthonban mintegy 2400 tizenkét évesnél fiatalabb gyermek él, aki fokozatosan kerülhet ki családhoz, elsőként a három év alattiak. Az 5500 nevelőszülőből most több mint háromezer nincs semmilyen foglalkoztatási jogviszonyban, de a kormány intézkedései után a jövőben nevelőszülői tevékenységük alapján ők is foglalkoztatottá válnak, tevékenységük szolgálati időnek minősül majd.

(Pest Megyei Kormányhivatal) 


Vissza