Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megszűnik a Budaörsi Kistérségi Társulás

Közélet > Pest megye

2013-06-13


A járások kialakulásával a kötelező részvétel a többcélú kistérségi társulásokkal együtt megszűnik, de az önkéntes társulásoknak semmi akadálya, így ezen a téren országszerte zajlanak az átalakulások. A legutóbbi tisztújítás óta Budaörs helyett Budakeszi polgármesterének elnökletével e két település közötti politikai rivalizálás miatt feszültségekkel működő szervezet helyett Budakeszi polgármestere a Buda környéki Önkormányzati Társulás megalakítására tett javaslatot.

Az új önkéntes önkormányzati társulásba meghívott települések között már nem szerepel Budaörs, sem Törökbálint, valamint Sóskút és Pusztazámor sem. Telki testülete pedig korábban úgy határozott, hogy nem csatlakozik. A budakeszi járáshoz tartozó többi település, így Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Tök azonban igényli az együttműködést az egyes kistelepüléseket túlságosan is terhelő, de társulásban költséghatékonyabban, többletnormatívával ellátható feladatok megoldására, mint például a szociális feladatok a budakeszi HÍD Szociális és Családsegítő Szolgálat társulási fenntartásával. De együttműködést terveznek a közterület-felügyelet ellátása, a közvilágítás karbantartása, kötelező biztosítások közös megkötése és a területfejlesztés koordinálása, közös területfejlesztési projektek indítása terén is.

Jelenleg a szociális feladatok és a bölcsődei ellátás társulási működtetéséért igényelhető kiegészítő normatíva.

A társulás alapításához és működési költségeihez a társulás tagtelepülései a lakosságszám arányában járulnak hozzá, melyet félévente kell kifizetniük. E az összeg egy hétezer fős település esetén, éves szinten közel másfélmillió forintra tehető.

Koós Hutás Katalin


Vissza