Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Módosult a Kőhegy szabályozási terve

Építészet > Budaörs

2013-06-24Május 15-én Budaörs önkormányzata elfogadta a helyi építési szabályzat és szabályozási terv Kőhegy és környékére vonatkozó módosításait az indoklás szerint annak érdekében, hogy megállítsák Budaörs legkülönlegesebb turisztikai látványosságához kapcsolódó területnek a túlzott beépülését, ami már most rontja az ott élők életminőségét, s a hegy állapota miatt is veszélyessé vált.


Április végén a Társaság a Tájékoztatásért nevű szervezet lakossági fórumot kezdeményezett és levélben fordult Budaörs polgármesteréhez, hogy ne támogassa a terület képviselője, Kálóczi Imre fideszes képviselő e területre vonatkozó módosító indítványát, amely megfogalmazásuk szerint a kisvárosias lakóterület helyett a vendéglátó-szórakoztató negyed funkcióváltást javasolta. Aggodalmukat fejezték ki a csökkenő beépítési százalék miatt, egyben kifogásolták, hogy az érintett 430 ingatlan nem kapott megfelelő tájékoztatást a képviselő által kezdeményezett módosításról.

Lapunk kérdésére Kálóczi Imre képviselő nem, de Wittinghof Tamás polgármester válaszolt. Hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület nem döntött vendéglátó-szórakoztató negyed funkció kialakításáról a Kőhegyen. Vendéglátó-kereskedelmi funkció eddig is és ezután is elhelyezhető, mint minden más építési övezetben, lakóterületen. Az előírások szigorításával azonban jelentősen csökkent az építhető épületek mérete, ezen belül is a kereskedelmi egységeké különösen, hiszen az csak összesen 200 m2 alapterületű lehet a lakásokra engedélyezett 250 m2-rel szemben. A módosítás szükségességét a helyi építési szabályzat már évekkel korábban rögzítette: A Kőhegy alápincézettsége, a pincék folyamatosan romló állapota jelentős probléma. Elkerülhetetlen a közterületek terhelésének csökkentése, a felszíni vizek koncentrált kezelése, az egyedi, karakteres utcaképi együttesek közé tömegében és karakterében idegen épületek betagozódása miatt az terület egyedi (Lk-1VÉD) paramétereinek szigorítása.

A helyi építési szabályzat módosítása kapcsán tájékoztatót és egy öt pontos kérdőívet, melynek egy pontja a Kőhegyre vonatkozott, 1100 budaörsi címhelyre és a városi szervezeteknek is eljuttattak. A város honlapján közzé tett kiértékelés szerint a tervezett szigorításokkal a válaszadók többsége egyetértett – írta a polgármester. A módosítás megszavazásáig Kálóczi képviselő javaslatára határozott idejű építési tilalmat fogadtak el a területre. Még két, január és március közepi lakossági fórumot követően április 26-án 10 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadták a Kőhegyre vonatkozó, új rendeletet.

Koós Hutás KatalinVissza