Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kézilabda világbajnokság Budaörs és Érd közös rendezésében

Sporthírek > Budaörs

2013-08-02


Augusztus 10-23. között Magyarország ad otthont az U19 férfi kézilabda világbajnokságnak, ahol huszonnégy csapat méri össze tudását két helyszínen, Budaörsön és Érden. A házigazda magyar válogatott sorsolás alapján a német, az osztrák, a norvég, a venezuelai és a gaboni csapattal került egy csoportba, velük méri össze erejét a rangsor eldöntése érdekében. A magyar válogatott mérkőzéseit a SportKlub élőben közvetíti.

A rendezvényt szervező Magyar Kézilabda Szövetség egyik elsődleges stratégiai feladata a magyar kézilabda jövőjének, az utánpótlás nevelésének elősegítése. A 2013-as U19 világbajnokságon a jövő magyar férfi felnőtt válogatott kézilabdázói játszanak.

Az esemény jelentőségét emeli, hogy az ifjúsági világbajnokságok történetében ez lesz az első alkalom, amikor a tornát a felnőtt versenyek mintájára bonyolítják majd le: a csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcad döntőbe, az ötödikek és hatodikak pedig a 17-24. helyért folytathatják. A csapatok a 3.-tól a 24.-ig valamennyi helyezésért lejátsszák a mérkőzéseket az augusztus 23-i döntő előtt.

A rendezvényt a magyar kormány kiemelten, ötven millió forinttal támogatja, de Budaörs is tizenöt millió forinttal járul hozzá a költségekhez.

Sorsolás alapján a világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile.
B-csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia.
C-csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország.
D-csoport (Érd): Németország, Ausztria, Magyarország, Norvégia, Venezuela, Gabon

 A sorsolás alkalmával Kovács Áron és a Káosz Központ bemutatta a világbajnokság indulóját, a „Legenda leszek” című dalt, valamint az eseményen debütált a dal klipje is, amelyben a felnőtt válogatott tagjai közül Nagy László, Császár Gábor, Mikler Roland, Szöllősi Szabolcs és Ancsin Gábor is szerepelt.

A világbajnokság olyan nemzetközileg is elismert, színvonalas, izgalmas sportesemény lesz, amelyet fiataloknak szóló, ill. családi sport- és szórakoztató rendezvények tesznek majd még színesebbé és vonzóbbá, és aktív részvételre, helyszíni szurkolásra buzdítanak.

Június 28-án a budaörsi városháza aulájában kiállítást nyitottak a világbajnokság embermagasságú, a szervezők szerint szürkemarhákra emlékeztető hivatalos kabalafiguráiból, amelyeket diákok öltöztettek az V. IHF Férfi U19 Kézilabda Világbajnokság résztvevő országainak jellegzetességeibe. A budaörsi Hermann Ottó Általános Iskola harmadik helyezést ért el a norvég, míg a kreatív versenyt a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskola hatodikosai nyerték a svéd szürkemarhával. 

A kiállítás megnyitóján Sánta Áron, a budaörsi vb szervezőbizottságának elnöke kiemelte, Budaörs történetének legnagyobb sporteseménye lesz az ifjúsági kézilabda VB, hiszen a világ huszonnégy országából érkező közel 600 sportoló hatalmas sportdiplomáciai siker, amelyel Budaörs felkerülhet a sport világtérképére

 Bővebb információk a www.handballhungary2013.com oldalon találhatók.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg