Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Podmaniczky-díjas a budaörsi főépítész

Építészet > Budaörs

2013-08-09


Tizenkét magánszemély és három közösség kapott Podmaniczky-díjat az épített és természeti környezet, illetve a kulturális örökség értékeinek védelmében kifejtett tevékenységéért július 11-én Nyíregyházán, a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 32. Országos Találkozóján és Konferenciáján, a város polgármestere által rendezett fogadáson.


Egyéni díjjal ismerték el Bukodiné Sólyom Ilona kazincbarcikai pedagógus, Csík Edina budaörsi építész, Győrfi Sándor karcagi szobrászművész, Krizbai Attiláné betleni, erdélyi pedagógus, Nagy Bálint budapesti építész, Pádár Vilma, a felsőpetényi, pusztazámori, sóskúti, kápolnásnyéki és törökbálinti emlékművek, sírkertek gondozója, Rozovits Ferenc piliscsabai vadgazdálkodási szakmérnök, Sándor Tamás farkaslakai, erdélyi vállalkozó, Sárközi Zoltán nagyváradi, erdélyi gépészmérnök, Stróber László zalaegerszegi katolikus esperes, Surányi András budapesti könyvművész és Takács József debreceni gépészmérnök tevékenyégét.

Közösségi Podmaniczky-díjas lett a Debreceni Városvédő és Szépítő Egyesület, a Városligeti Műjégpálya és Korcsolyacsarnok felújításában részt vevő, budapesti Narva Építő Kft. és a szintén fővárosi, a Margit híd és a Parlament felújításában érdemeket szerzett Reneszánsz Zrt.

A díjakat Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke adta át.

A mintegy száz város- és faluvédő az alternatív turizmus értékvédő településfejlesztésben betöltött szerepéről, a város- és műemlékvédelem törvényi szabályozásából adódó feladatokról, valamint a határ menti műemlékvédelem aktuális kérdéseiről tanácskozott Nyíregyházán. Kiállítás mutatta be a magyarországi Europa Nostra-díjas épületeket, valamint a Tisza töltésén épült, turisztikai célú kerékpárút-hálózatot. A településvédők Nyíregyháza nevezetességei mellett ellátogattak a máriapócsi görög katolikus nemzeti kegyhelyre, valamint Nyírbátorba, ahol a híres Báthory-család emlékhelyeit, fennmaradt épületeit tekintették meg.

Csík Edina a 2000 óta Budaörs főépítésze. Az elmúlt évek során a szabályozási és a rendezési tervekben a történelmi múlt épített értékeinek védelmét, megőrzését szolgálja, többek között a helyi védelemről szóló jogszabály kidolgozásával. Közreműködésével több mint harminc budaörsi ház kapott az elmúlt években építészeti értékvédelmi támogatást kezdetben összesen tízmillió, ma már negyvenmillió forint értékben. Kitartó, következetes és eredményes munkáját ismeri el a szövetség a Podmaniczky-díj adományozásával. – hangzott el a méltatásban.

A szakmailag 2009-ben az Év Főépítésze kitüntető címmel is elismert Csík Edina 2000-ben a XII. kerületi Főépítészi Irodáról érkezett Budaörsre. Az elmúlt évek budaörsi beruházásai közül mindenekelőtt a több szakmai elismerésben, köztük Építészeti Nívódíjban is részesült, egy szocialista időkből itt ragadt kockaépületből kialakított városháza, a 24 tantermes általános iskola, az uszoda, a sportcsarnok, a mentőállomás, az idősek otthona vagy a szociális bérház kialakítása fűződik a nevéhez. Munkája során előnyben részesíti a nem hivalkodó, funkciókhoz illeszkedő, harmonikus építészeti megoldásokat, a természetes anyagok és a környezetbarát technológiák használatát.

 A város építészeti vezetője az Év Főépítésze cím elfogadásakor úgy nyilatkozott, hogy Budaörs kitört a dobozváros skatulyából és szakmai körökben is egyre inkább a minőségi épületeiről válik elismertté. A főépítész legfontosabb tervei között a budaörsi városközpont megújítása, az óváros rehabilitációja szerepelt, az arculatépítés fontos célkitűzése pedig, hogy minél több szabadidő eltöltésére alkalmas terület, sétálóutca, turisztikailag is vonzó közösségi tér jöjjön létre a városban.

Koós Hutás Katalin


Vissza