Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


NagyszénásZUGKÁTYÚZÓK

Olvasói levelek

2013-08-14


A minap olyan ötlettel keresték meg lapunk szerkesztőségét, amely a környezetükért tenni akaró és tudó, s útjaik tarthatalan állapotán bosszankodó lakóközösségek számára akár elgondolkodtató is lehet. Nelhübel Zoltán közlekedésmérnöknek a budakeszi külterületén fekvő Nagyszénászug kátyúinak felszámolására még ez év áprilisában tett, rövidített felhívását közöljük. További részleteket és a június óta elvégzett munkák hosszú listáját a www.zugkatyuzo.hu honlapon találják.

„Tudják, hogy mibe kerül a kátyúzás? Ha az önkormányzatot, vagy a településgazdálkodást kérdezzük, azt mondják, vagyonokba. Mert tudjuk: az alapanyag, a bér, a járulékok, forgalomtechnika, útlezárás, gépek stb.
 Ha engem kérdeznek, azt mondom a töredékéből megoldható! Megoldható, ha összefogunk!

Tisztelt autóstársak! Évtizedek óta ismert a „hideg aszfalt" fogalma. Mi is ez valójában? Egy olyan előkevert zsákos aszfalt, ami forró bitumen helyett hideg bitumen emulzióval van keverve. Ha a 25 kg-os zsákot kibontjuk, és a kátyúba bedolgozzuk, akkor kis idő múlva diszperziós folyamat útján az aszfalt megköt. A gyártó javaslata szerint a kitisztított, portalanított, száraz kátyúba beleborított hideg aszfaltot elgereblyézés után akár az autónk gumijával megtaposva be lehet tömni, ami pár óra leforgását követően teljes értékű, szilárd aszfalttá válik. (további infó: www.hidegaszfalt.hu)  

De mibe is kerül ez a csodaszer? Egy 25 kg-os zsák (kb. akkora, mint 1 zsák cement) vecsési telephelyen átvéve 1.180,- Ft + Áfa, azaz 1500 Ft / zsák! Egy „kerékegyengető" kátyú általában kisebb, mint egy zsák cement! Hölgyeim, Uraim! Egy kátyú megszűntetéséhez szükséges hideg aszfalt ára kevesebb, mint 1500 Ft!!

De miért is hívjuk magunkat zugkátyúzóknak? Először is, mert közvetlen lakókörnyezetünket tesszük élhetőbbé azzal, hogy Nagyszénászugot kátyúzzuk, másrészt nem fizetünk cégeknek, szervezeteknek, magunk vesszük kézbe ügyünket, laikusok, adózott jövedelmünkből megvásárolt zsákos hidegaszfaltunkat saját kezűleg betömedékeljük a számunkra legszimpatikusabb kátyúba.

Ezzel viszont kialakul egy kényes helyzet! Mi, a lakosság, az út használói nem vagyunk jogosultak annak karbantartására ápolására. Erre csak az jogosult, aki az út kezelőjétől (önkormányzat) erre engedélyt kap. Na, itt kezdődik a macera: mert az önkormányzat csak cégekkel köthet szerződést, vagy egyéni lakosok kérhetnek burkolatjavításhoz engedélyt. A céges forma kizárva, mert akkor jön a bér, munkaügy, járulékok, adók és minden, amitől az 1500 Ft-nyi aszfalt 15000 Ft-ért kerülne a kátyúba. Viszont az önkormányzat nem fog kátyúnként és kátyúzónként külön engedélyezési eljárást lefolytatni.

Jogilag nincs megoldás, de mi a kockázata a zugkátyúzásnak? Ha valakit az önkormányzat kátyúzáson kap, annak azonnal be kell fejeznie engedély nélküli tevékenységét, és 8 napon belül vissza kell állítania az eredeti, kátyús állapotot! Persze csak akkor, ha az önkormányzat meg tudja állapítani, melyik kátyút ki tömedékelte be. Legyünk őszinték, egy-két óra múlva már mi magunk sem tudjuk megmondani ki melyiket töltötte be, innét kezdve nincs, aki az eredeti állapotot vissza tudná állítani. Feltehetően ezt az önkormányzat sem látja másként, azzal meg tisztában van, hogy „engedetlenségünk" közvetlen balesetveszélyt hárít el, ami végül is közérdek.

1972 óta vagyok érintett Nagyszénászugban. Még láttam a pipacstengert a parcellázások idején, láttam, amikor közadakozásból megépült az aszfaltút, és most látom, ahogy válik az enyészetté! Régen megvolt az összefogás, hogy az út megépüljön, hiszem, hogy most is meglesz, hogy kicsit rendbe szedhessük. Közlekedésépítő mérnökként megpróbálom összefogni tevékenységünket, amíg arra egy agilisabb személy nem vállalkozik.

Aki ügyünket lehetőségéhez mértem zsákos hidegaszfalt vásárlással, vagy a zugkátyúzás munkáival támogatná, jelentkezzen a zugkatyuzo@zugkatyuzo.hu címen.

Nelhübel Zoltán zugkátyúzó +36.30.9841704


Vissza