Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Itthon vagy! Magyarország szeretlek!

Kultúra > Pest megye

2013-09-23


Már kilencven Pest megyei település kapcsolódott be a közmédia hétvégi, Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című országos rendezvényfolyamába, s a csatlakozók száma még bővülhet. A legtöbb helyen a Szent Mihály-napi tűz mellett ünnepelnek, felelevenítve a helyi hagyományokat. A szórakoztató programok skálája a közös énektől és tánctól az ügyességi versenyeken át az eszem-iszomig igen széles.

Budakeszin a hagyományőrző programok mellett örömfutásra is sor kerül, majd kiválasztják a legdélcegebb Mihályt, Biatorbágyon a Bringatorbágy városnéző kerekezés megrendezésével ünnepelnek, Zsámbékon az érdeklődőkre különleges zenei émények várnak, míg Csobánkán a pásztorkodás köré szervezték a hétvégét. Az érdeklődők megismerhetik az állatok csalogatására és a mulatozáshoz is használt bürökdudát, megtanulhatják az egyszerű népi hangszerek készítését, kipróbálhatják kézügyességüket a gyöngy vagy bőr ékszerek összeállításában is.

Dunabogdányban, Budakalászon és Szadán szüreti felvonulással, tánccal, zenével ünneplik Szent Mihály napját, Aszódon Szent Mihály-napi áldást is mondanak.

Dunakeszin a település elmúlt 100 évét bemutató fotósorozatból nyíló kiállítás mellett népzenei koncertekkel, néptánc-bemutatókkal, mesemondással, bábszínházzal, játszótéri kavalkáddal várják a közönséget a szervezők. Gödöllőn a kétnapos ünnepet az ötödik borhétvége színesíti.

A szigethalmi Emese parkból a tervek szerint vasárnap délután a közmédia munkatársai élőben is jelentkeznek. A parkban egy középkori vásár életképei elevenednek meg, egyebek mellett régi hajóval lehet majd ringatózni a halastavon, de néptánc- és daltanulásra, íjászkodásra, középkori ügyességi és erővetélkedésre is lesz lehetősége a látogatóknak. Az ínyencek mézsört, gyógyfűszeres mézpálinkát kóstolhatnak, amire "jól csúszik" majd a helyben sütött kemencés Szent Mihály-lepény. A várudvaron kézműves bemutatókkal, foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat, majd tüzet gyújtanak és kezdődik a hajnalig tartó vigalom.

Tahitótfaluban a szombat esti moldvai táncházat vasárnap helyi termény- és kézműves vásár követi, miközben kenyeret és kenyérlángost sütnek a falu kemencéjében. A nap folyamán lovas bemutatókat tartanak, helytörténeti kiállítás nyílik, míg a helyi boros gazdák megismertetik nedűiket a felnőtt közönséggel. Az Itthon vagy-program kiváló alkalmat teremt a bácskai Tóthfalu és a kárpátaljai Mezővári testvértelepülések küldötteivel való szórakozásra is.

„Kitünő alkalom lesz a településeknek, hogy kicsit másképp is megmutassák magukat saját lakosaiknak, és az oda látogatóknak egyaránt” – mondta Herperger Babett, az EMKA Tanácsadó Kft. településmarketinggel foglalkozó szakembere.

A városmarketing szubjektív elemei mellett fontos a „forintosítható” hasznára is rávilágítani. Ha a város, mint márka megszületik, akkor a különböző rendezvények (sport, kultúra, oktatás, tudomány stb. területen) megrendezéséért folytatott versenyben jobb pozícióból indul a város – tette hozzá Herperger Babett. Emellett a helyi termékek, szolgáltatások ismertségének javulását eredményezi, és nem utolsó sorban, bevételt jelent az idegenforgalom által.

A közmédia szeptember 28-án és 29-én, Szent Mihály napja alkalmából első alkalommal tartja hagyományőrző programsorozatát kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A hétvégén több mit 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyamban számol be.

MTI / Pest megye / Iránytű


Vissza