Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhallgatta felügyelő bizottsági tagságát, nem lehetett volna alpolgármester

Közélet > Budakeszi

2006-09-27


Üzleti összefonódások a Szőlőskertben és Lendvay Endre felügyelő bizottsági tagságának kérdése - Lendvay Endre a Salinas Rt. felügyelő bizottságában - Elhallgatta felügyelő bizottsági tagságát, törvénybe ütköző volt alpolgármesteri kinevezése?

Lendvay Endre felperes szerint a Budakeszi Iránytű  2005. októberi számának 17-18. oldalán  megjelent önkormányzati tudósítás Üzleti összefonódások a Szőlőskertben. Lendvay Endre az ingatlanforgalmazó rt. felügyelő bizottságában" címmel Bechtold Gábor képviselő napirend előtti felszólalásáról „azt a hamis látszatot kelti, hogy Lendvay Endre a Szőlőskertben zajló ingatlan-beruházásban résztvevő ingatlanforgalmazó társaság felügyelő bizottságának tagja”. Valójában a tudósítás nem közöl ilyen információt, és nem állította azt sem, hogy Lendvay Endre bármilyen tisztséget valaha is betöltött volna a szőlőskerti beruházó Foenus Kft-ben. A tudósítás arról szól, hogy Lendvay Endre a SALINAS ingatlanforgalmazó rt. felügyelő bizottságának tagja és ennek révén a szőlőkerti beruházással kapcsolatos üzleti összefonódásokra mutat rá. Kikövetkeztethető mindez a nyilvános cégkivonatokból, amely a Salinas Rt. esetében Lendvay Endre felügyelő bizottsági tagságának hatálytalanítását 2005. szeptember 21.-ig, a Budakeszi Iránytű októberi lapszámának nyomdába adásáig nem tartalmazta. (10. melléklet). Ezzel szemben Lendvay Endre ingatlanos ügyvéd bátyja, Attila és Kulcsár András - Farkas Gyula budakeszi polgármester tanácsadója - a kivitelezőkkel folytatott tárgyalásról készült jegyzőkönyvben mint a megrendelő Foenus Kft. vannak jelen! (melléklet)

A nyilvános cégbírósági adatnyilvántartás szerint Lendvay Endre 2000. március 17. óta „még mindig” a SALINAS Rt. felügyelő bizottságának tagja. Az rt. ügyvezetője szintén 2000. március 17. óta Agócs Gyuláné, aki a szőlőskerti ingatlanvagyont jelenleg a Foenus Kft.-n keresztül birtokló londoni Safelear Trading Ltd. kézbesítési megbízottja. Lendvayval együtt a felügyelő bizottság tagja Barborják Zsuzsanna is (10. melléklet). A Barborják név a szőlőkerti ingatlanokat megvásárló Foenus Kft.-ből már ismerős. Itt többször szerepel Barborják Károly, Barborják Zoltán neve (11. melléklet).  Dr. Barborják Zoltán Lendvay Endre bátyjával, Attilával együtt abban az időben voltak tulajdonosai a Karolina 16 Ingatlanhasznosító Kft-nek, amikor annak ügyvezető igazgatója Barborják Károly volt (12. melléklet). Lendvay Attila és Barborják Zoltán egyébként jelenleg is együtt felügyelő bizottsági tagok az AUTÓVÉD Biztonságtechnikai Kft-ben (13. melléklet). Lendvay Endre pedig a SALINAS Rt-ben betöltött felügyelő bizottsági tagsága előtt a szintén ingatlanokkal foglalkozó BIGGNET Kft. ügyvezető igazgatója volt. Lendvay ügyvezetése alatt lett a cég tagja az új-zélandi Trush Trading Rt. is, amelynek kézbesítési megbízottja Lendvay Attila volt szintén ugyanebben az időszakban (14. melléklet).

A botrány szempontjából egyébként nem az a lényeg, hogy 2005 tavaszán Lendvay Enre felügyelő bizottsági tag-e a SALINAS Rt-nél vagy sem, hanem az, hogy előtte öt évig az volt együtt azokkal az emberekkel, akik saját maguk, vagy akiknek családtagjai vagy üzleti kapcsolatai most az erősen vitatott hátterű szőlőskerti beruházás haszonélvezői, s mindez bevallottan Budakeszi alpolgármesterének közreműködésével történt. Hogy ezeket a korábbi üzleti kapcsolatait Lendvay Endre maga irányította a budakeszi Szőlőskertbe.
A felpereseknek az az állítása, hogy a SALINAS Rt. ingatlanforgalmazással nem, csak üzletviteli tanácsadásal foglalkozik, nem derül ki cégnyilvántartásból (10. melléklet), ugyanis az főtevékenységet nem jelöl meg: első helyen az üzletviteli tanácsadás, második helyen pedig az ingatlanforgalmazás szerepel a tevékenységi köri felsorolásban.

Az alpolgármester ilyen szerepvállalása a városban zajló ingatlan-beruházásban pedig két szempontból is felveti az összeférhetetlenség gyanúját:

a)    Az egyik erkölcsi kérdés, hiszen Lendvay Endre saját családi és üzeti kapcsolatainak előtérbe helyezése más beruházókkal szemben óhatatlanul komoly etikai kérdéseket vet fel.
b)    Másrészt az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi paragrafusa rögzíti azokat a tisztségeket, megbízatásokat, amelyek összeférhetetlenek a polgármesteri tisztséggel és felhívja a figyelmet arra, mely összeférhetetlenségi előírások érvényesek az alpolgármesterre is. Eszerint az alpolgármester sem lehet gazdasági társaság felügyelő bizottságának tagja a képviselő-testület hozzájárulása nélkül (15/a. melléklet). Lendvay Endre alpolgármestersége első három évében mindvégig felügyelő bizottsági tag volt a SALINAS Rt-ben. Ezt a képviselő-testületnek nem jelentette be és nem kérte a tisztség betöltéséhez a képviselő-testület hozzájárulását.

Vissza