Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Brutális magyar sorozatok

Kultúra > Pest megye

2013-10-09


Három új, hazai gyártású ismeretterjesztő sorozatot mutat be még idén a Spektrum Brutális Fizika, Behálózva és az Ötlettől a milliókig címmel. A legjobb magyar szakértők segítségével, izgalmas, szórakoztató formában járnak körbe tudományos témákat. A sorozatokat az év utolsó negyedévében, egy-egy hónapon át vetítik. A Brutális fizika sorozata kerül először képernyőre, Az első adást október 5-én 16 órakor vetítették, ismétlése október 10-én 15 órakor és 12-én 9 órakor lesz a Spektrumon. A második rész október 12-én 16 órakor kerül a képernyőre.

A megvalósításukban olyan nevek is részt vettek, mint Barabási Albert-László, világhírű tudós, a hálózatkutatás szakértője, Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszéki-mérnöke, Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, Gerendai Károly, a Sziget Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója, Árvai Péter, a Prezi alapítója és ügyvezető igazgatója és Fehér Gyula, a Ustream alapító-tulajdonosa.

A három újdonság közül elsőként a Brutális Fizika című sorozat kerül képernyőre. A fizika szó sokaknak ijesztően hangzik, kevesen szerették az iskolában. Pedig a fizika minden jelenség alapja, körülveszi az egész életünket. Aki látott már szépen fröccsenő vizet, vagy jégen csúszkáló autót, közelebb volt a fizikához, mint bármikor az iskolai évek alatt. A Brutális Fizika című sorozat pont ezeket az alapvető jelenséget vizsgálja, és október négy szombatján látható a Spektrumon. A műsor főszereplője, Härtlein Károly a sebesség, az erőkar, a lökéshullámok és a nyomás témaköreit veszi végig. Olyan látványos kísérleteket mutat be, amelyek pofonegyszerűen és látványosan bizonyítják a fizika törvényszerűségeit. Härtlein Károly évek óta tart ilyen bemutatókat egyetemistáknak és középiskolásoknak, előadásait mindig élvezettel csodálják. Egyik legizgalmasabb kísérlete: egy grafitceruzát próbál átlőni egy fadeszkán úgy, hogy a ceruzának a hegye se csorbuljon. A sorozat másik kulcsfigurája Vályi István, a Totalcar internetes autós magazin munkatársa lesz. Vályi István végigvezeti a nézőt a kísérletek teljes folyamatán, és a hétköznapi ember fizikatudását segítségül hívva a laikus érdeklődőket képviseli a műsorban.

a Behálózva című sorozatból kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben a hálózatkutatás szinte “magyar tudomány” lett. A Harvardon is tanító, nagy népszerűségnek örvendő Barabási-Albert László mellett Kertész János, Csermely Péter, Vicsek Tamás és Letenyei László egyaránt nemzetközileg elismert nagyágyúi a hálózatkutatásnak. Sőt, az emberi hálózatok törvényszerűségét is egy hazánk fia, Karinthy Frigyes írta le elsőként. A filmsorozat bemutatak a legfontosabb területeket – a terrorizmust, az orvostudományt, a vállalatokat, és az internetet -, ahol alkalmazzák a hálózatkutatás módszereit. A Behálózva című novemberben műsorra kerülő sorozat ennek az elsőre bonyolultnak tűnő témának ered a nyomába. Két műsorvezetője Barabási-Albert László, a hálózatkutatás világszerte elismert sztárja, és Lévai Balázs, aki a televíziós ismeretterjesztés világában mozog otthonosan. Segítségükkel megelevenednek a hálózatkutatás törvényei és kutatási területei. A sorozat bevezető részében a tudomány alapjait fordítják le a hétköznapi ember nyelvére, majd végigveszik a kutatási területekben rejlő törvényszerűségeket.

Az Ötlettől a milliókig című decemberi sorozat négy magyar, mára világhírűvé vált cég történetét mutatja be a legelső pillanattól, az ötlet megszületésétől. Egy cég életében azonban ez csak a kezdet, ezután következik az igazi küzdelem, ahol a munka, a szerencse, a kapcsolatok, és nem utolsósorban a kitartás játszik döntő szerepet. A négy magyar vállalatról (Sziget, Prezi, Kürt és Ustream) szóló sorozatban megszólalnak az alapítók, akik azóta elismert üzletemberek és cégtulajdonosok lettek, és elmondják emlékeiket a befektetők, az első alkalmazottak és a családtagok is. Megtudjuk, a kezdet kezdetén mit gondoltak a nagy ötletről, támogatták-e azt, és hittek-e benne. Megérthetjük, melyek voltak a döntő pillanatok, és mi volt az, ami átlendítette őket a nehéz helyzeteken. A Gerendai Károly, Dr. Kürti Sándor, Árvai Péter és Fehér Gyula munkájáról és eredményeiről szóló sorozatok decemberben kerülnek a Spektrum televízió műsorára.

***

A Brutális fizika című sorozatot október 5-től október 26-ig, szombatonként 16 órakor vetíti a Spektrum televízió. Az egyes adásokat csütörtökönként 15 órakor és szombatonként 9 órakor megismétlik.

A Behálózva című új műsor premierje november 2. 16 óra. A következő adások időpontjai: november 9., 16., 23. és 30.

Az Ötlettől a milliókig első adása december 7-én 16 óra. További adások: december 14., 21., és 28.


Vissza