Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A vásárlóerő a budakeszi járásban a legjobb

Gazdasági rovat > Pest megye

2013-10-28


Hazánkban az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő 5009 euró, ami 38,9 százaléka az európai átlagnak. Az idén először vizsgált járási adatok szerint a legtöbb jövedelemből a budakeszi járásban, míg a legkevesebből az ország északkeleti járásaiban élők gazdálkodhatnak.

Magyarország ezzel a tavalyihoz hasonlóan az idén is a 31. helyen áll Európa 42 országának rangsorában - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn bemutatott, 2013. évi vásárlóerő-tanulmányából.    Montenegrót (4541 euró) és Romániát (3491 euró) megelőzi Magyarország, ám Horvátország 5208 eurós egy főre jutó vásárlóerővel Magyarország elé került a sorban, a lista 23. helyén álló Szlovákia 7473 eurós vásárlóerejének pedig csupán a kétharmadát érte el. 

Magyarországon a megyék és a főváros rangsorában Budapest áll az első helyen 6520 eurós vásárlóerővel, ami 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag, ugyanakkor egy szinten van a balti államok országos átlagával, de érezhetően elmarad a szlovák és a cseh országos, nagyjából 7500 eurós szinttől.

A 2013. január 1-jével kialakított járási rendszert figyelembe véve a GfK az idén először járási szinten is vizsgálta a hazai vásárlóerőt. Az első helyen álló budakeszi járásban a vásárlóerő az országos átlag 127 százaléka. Az előkelő helyezés oka az, hogy a járás tagjai között szerepel Budaörs és Telki. A két település évek óta dobogós az országos listákon. így jelentős mértékben javítják a Zsámbéki-medence többi településének átlagát. Budapesttel együtt vizsgálva azonban 12 fővárosi kerület megelőzi a budakeszi járást. Három budai kerületben, az I., a II. és XII.-ben az országos átlag több mint 160 százaléka az egy főre jutó vásárlóerő.

Az ország öt legszegényebb járásából négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van (Kemecsei, Csengeri, Fehérgyarmati és Baktalórántháza járás), egy pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Cigándi járás). Az itt élők elkölthető jövedelme az országos átlagnak mindössze 62-66 százalékát teszi ki.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen állami juttatást. A GfK Vásárlóerő értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt és a regionális árkülönbségeket sem tükrözik. (MTI)


Vissza