Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Európai utakon

Kultúra > Budakeszi

2006-09-30


A Kompánia Színházi Műhely jelenleg futó előadásai számos nyári európai színházi fesztiválon ismertté tették a főváros árnyékában meghúzódó kis pest megyei település, Budakeszi nevét. A társulat további külföldi fellépésekre készül. 

Külföldi csoportokkal négy éve dolgozik együtt a társulat, aminek legfrissebb közös gyümölcse a Zsámbékon létrehozott Rómeó és Júlia előadás. A munkában magyar, litván, lengyel, szlovák csapatok vettek részt. Finnország a zenei elemekkel gazdagította az előadást, amit a budakeszi közönség is láthatott augusztus 18-án a Mezei Mária Művészeti Iskola udvarán. Ezzel a darabbal vendégszerepeltek a nagy múltú Scenic Harvest szlovákiai nemzetközi fesztiválon is, ahol az újító formanyelv elismerő kritikát kapott. A Műhely műsoron tartja a művet. Október 30-án és 31-én a budapesti Szkéné Színházban is előadják. A műegyetemi színházban emellett rendszeresen szerepel a Tótferi című előadásuk is, legközelebb október 10-én. A Jázminnal illatozol című előadásukkal a nyitrai nemzetközi alternatív színházi fesztiválon lépnek fel. A szlovéniai fesztiválon záró előadásként Lorca: Don Perlimplin című művét játszák. Legfrissebb produkciójukkal, a Rómeó és Júliával hosszabb turnét terveznek számos európai országba: Lengyelországba, Németországba, Szlovákiába, Ausztriába és Litvániába.
Alföldi Anna

 A Kompánia Színházi Műhely tagjai csütörtökönként argetín tangót oktatnak nagyoknak és felnőtteknek (Debreczeni Márton, Hantos Násfa) és néptánc (Mózes Zoltán, Kulánda Nikolett) órákat is tartanak az érdeklődők számára.
Bővebb információt a Mezei Mária Művészeti Iskolában kapható, személyesen Bezeczky Erzsébetnél és Lukács Lászlónál a Széchenyi István Általános Iskolában vagy a 06-20 33 045 33, illteve a 06 20 33 048 34-es telefonszámokon.

A Mezei Mária Művészeti Iskolát a kecskeméti születésű színésznőről nevezték el, aki 1950-ben költözött Budakeszire és itt élt haláláig, 1983-ig. A politikai viszonyok miatt viszonylag későn játszhatott őt megillető szerepeket: a Mását a Három nővérben, Erzsébet királynét a Stuart Máriában és Rebeccát a Rosmersholmban. Egyik kedvenc műsora volt a külföldön élő magyarok által is látott Tamási Áron monodráma: A bujdosó lány. Mezei Máriát a közönség láthatta különböző varieté műsorokban, pesti lokálokban és operett előadásokban is. Élete utolsó évtizedeiben szoros barátság fűzte Latinovits Zoltánhoz. Mindkettejüket szertelennek, prófétikusnak és őseredetinek tartották. A szeretet színházát próbálták megvalósítani: legyen a színház az emberiség legtisztább őrhelye, mindig az emberért és az emberről szóljon és tagjai is úgy szeressék egymást, hogy az átsugározzék a nézőtérre.
A színésznőre október 17-én emlékezik meg a budakeszi lakosság, akinek házát minden évben megkoszorúzzák az iskola növendékei.

Vissza