Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Greguss Ferenc: Tudományos csillagszóró

Könyvajánló > Budakeszi

2013-12-16


Akik szeretnék tudni, mivel is szöszmötölnek a tudósok világszerte a műhelyeikben, a Budakeszin élő ismeretterjesztő újságírónak a Kairosz Kiadónál a szintén Budakeszin élő Jálics Gyula grafikáival megjelent kötetében érdekes összeállítást talál a tudomány világából.

Aki még nem szórta egy zacskó tartalmát forró vízbe, hogy azután tápanyagokban gazdag leves fogyasszon el, nem is tudja, mit köszönhet Julius Magginak. A névadó egy svájci molnármester volt, aki 1846-ban született Frauenfeldben. A szakmát apjától örökölte és szorgalmának köszönhetően harminchat éves korára már egy egész malombirodalmat mondhatott magáénak.

1882-ben a Svájci Közhasznú Társaság azt a kényes kérdést vitatta meg, miként lehetne segíteni a zsúfolt városnegyedek szegényeinek elégtelen táplálkozásán. Mivel a hús drága volt, a növényi fehérjékben gazdag hüvelyesekre gondoltak. Ettől kezdve Julius Maggi malmaiban rengeteg borsót, babot és lencsét őröltek meg, majd ezt a lisztet megpirították és kis zacskókba töltötték. Az első Maggi-féle levesport 18883-ban került forgalomba. A molnármester nem hagyta abba a kísérletezést a minél gazdagabb tartalmú, előre gyártott levesek készítésében. A sűrítést végül annyira sikerült fokoznia, hogy 1900-ban megjelentek a boltokban az első Maggi-féle leveskockák.

***

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető amerikai karmestere, Stephen d'Agostino számára - aki jól tud magyarul - a legmulatságosabb és legkimondhatatlanabb magyar szó a "tüdőszűrés".

 ***

2,3 - 4 milliárd évvel ezelőtt a Nap még kb. huszonöt százalékkal halványabban világította meg a Földet, mint napjainkban.

***

A Carpathia magyar gőzös, amely a Titanic hajótörötteit mentette, egy darabban fekszik érintetlenül kétszáz méter mélyen Írország délipartjaitól több mint kétszáz kilométerre, miután 1918-ban a németek megtorpedózták.

***

A növényevő dinoszauruszok nem ettek füvet, mert akkor még nem volt fű. A dinoszauruszok kora után akkor kezdett az óriási rovarok mérete csökkenni, amikor a törzsfejlődés során megjelentek a madarak.

***

Szent István koronázási palástjának másolatát Pannonhalmán őrzik.


Vissza