Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Fölszállott a páva jegyében indul a Gyimesekbe a Székely gyors

Panoráma > Budakeszi

2014-01-30


Koncert és játszóház is várja az utasokat a Történelmi Székely Gyorson, amely június 6-án indul Budapestről a csíksomlyói búcsúba.  Az idei út védnöke Sebő Ferenc, utazásszervezője a Baobab Travel. A mozdonyt a 200 éve született székely ágyúöntő mester, Gábor Áron képe díszíti majd. A fővédnök Sebő Ferenc.

A vonat a két étkezőkocsin kívül egy előadások megtartására alkalmas, közös élményteret nyújtó speciális vasúti kocsit is magával visz az útra: az Orfeum-kocsiban lépnek fel a népzenészek, köztük Sebő Ferenc, valamint itt tartanak játszóházat a gyerekeknek a szakképzett animátorok. A Történelmi Székely Gyors idén Debrecent is útba ejti - közölték a szervezők szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

A különvonat június 6-án a hajnali órákban indul Budapest-Nyugati pályaudvarról. A határ délelőtti átlépése után az észak-erdélyi vaspályán haladva - Nagyváradot (Érmihályfalvát), Kolozsvárt, Szamosújvárt és Dédát érintve - az esti órákban érkezik a Székelyföldre, majd ugyanezen az útvonalon halad vissza Magyarországra június 9-én. Az utasoknak székely családok adnak szállást.

A zarándokvonatot - a nem villamosított országhatár-Érmihályfalva-Nagyvárad-Kolozsvár szakasz kivételével - teljes útján magyar villamos mozdony vontatja, amelynek feldíszítésére a szervezők és a MÁV Zrt. közös grafikai tervpályázatot írnak ki a 200 éve született székely ágyúöntő mester, Gábor Áron emlékére. A pályaműveket a www.gaboraronmozdony.hu oldalon lehet majd megtekinteni és véleményezni. 

A Székely Gyors különvonat 2008 májusában indult első útjára, s idén az ötezredik utasát is elviszi Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. Ötletgazdái az Indóház vasúti magazin szellemi köréhez tartoznak, az első út sikerében jelentős szerep jutott a Budakeszi Kultúra Alapítványnak, akik 2008-ban a gyimesbükki tanáccsal és helyi polgárokal összefogásban felújították az ezeréves határon álló, legkeletibb magyar vasúti őrházat.(MTI)

A Székely gyors első útja 2008. május 11-én, pünkösd vasárnapján az ezeréves határon álló, legkeletibb magyar vasúti őrházhoz.

Kapcsolódó cikkeink:
Sebő Ferenccel a Gyimesekben - 2013-09-10
Keresztek és keresztállítók - 2013-10-19
Önzetlen támogatás - munkában a Budakeszi Kultúra Alapítvány - 2013-10-19
Hitünk és nemzetünk kapuja - 2013-06-10
Ötödik pünkösdvasárnapi zarándoklat Gyimesbükkön - 2012-06-07

 


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg