Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Áprilisban már érkezhet a kompenzáció

Gazdasági rovat > Herceghalom

2014-02-27


Az adósság átvállalásában nem részesülő, jól gazdálkodó települések március 6-ig jelentkezhetnek a fejlesztési támogatásokra. A kompenzációt első körben, akár már áprilisban, a kétezer főnél kisebb települések kapják meg. Herceghalom esetében húszmillió forint felett várható.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte: az állam idén, az utolsó ütemben 456 milliárd 75 millió forintot vállalt át 509 önkormányzattól. Ez 281 ötezer lakosúnál nagyobb és 214 ennél kisebb települést, valamint 14 önkormányzati társulást érint. Az ötezer lakosúnál kisebbek - amelyek újból vehettek fel hitelt - 6,5 milliárd forinttól szabadulnak meg, a nagyobb településektől pedig 447,3 milliárd forintot vesz át az állam. A társulásokat 2,2 milliárd forint értékben konszolidálják.

Tállai András ismertette azt is, hogy az idén átvett adósságállomány nagyjából egyenlő arányban svájci frankban, euróban és forintban van.

Az államtitkár az önkormányzati rendszer életében történelmi léptékűnek nevezte az adósságátvállalást. Az önkormányzatok az idei költségvetésüket már úgy tervezték, hogy a tőke- és kamattörlesztés alól felszabaduló forrásokat településeikre fordítják - mondta.

Felidézte, hogy 2010-ben az önkormányzati rendszerben 1200 milliárd forint adósság volt, így szükségszerű volt a konszolidáció. A folyamat elengedhetetlen része volt az új önkormányzati törvény és a finanszírozási rendszer átalakítása - emelte ki, megjegyezve, hogy hitelt már csak kormányzati engedéllyel, az önkormányzat bevételeinek függvényében, vagyis szigorított feltételekkel vehetnek fel a települések.

Az államtitkár összegzése szerint 2011-ben a megyei önkormányzatok adósságát vették át 189 milliárd forint értékben; ezt az ötezer lakosúnál kisebb települések kompenzációja követte 2012-ben, ami 1720 települést és 10 társulást érintett, tőlük 85 milliárd forintot vettek át. Tavaly, az év első felében 279, ötezer lakosúnál nagyobb önkormányzat adósságának 40-70 százalékát vették át - összesen 614,4 milliárd forintot -, majd a fennmaradó adósságállomány átvállalásáról döntött a kormány év végén. 

Kompenzáció a jól gazdálkodóknak

Tállai András beszélt arról is, hogy az adósságkonszolidációban nem részesülő, vagyis jól gazdálkodó települések március 6-áig jelentkezhetnek a fejlesztési támogatásokra, amelyekre idén 12,5 milliárd forintot fordítanak. Azt mondta, hogy az önkormányzatok harmadának nem volt adóssága, lakosságszámban ez 1,1 millió embert jelent.

Ezek a települések kompenzációs támogatásra jogosultak, amelyet a hasonló méretű települések adósságkonszolidációjának mértéke és lakosságszám alapján soroltak hét kategóriába. Az 1176 jól gazdálkodó önkormányzatnak összesen 50 milliárd forint fejlesztési támogatás jut négy év alatt, ebből idén 12,5 milliárd forintot utalnak nekik - ismertette az államtitkár, hozzátéve: ezt egyebek mellett utak, hidak, járdák, önkormányzati intézmények felújítására, vízrendezési feladatokra fordíthatják.

A kompenzációt első körben a 2000 lakosúnál kisebb települések kapják meg; az ebbe a körbe tartozó 1018 településen 600 ezer ember él. Tállai András jelezte: ezután megkezdik az ennél nagyobb önkormányzatoknál is a kifizetéseket, és amelyeknek idén nem jut a forrásból, azok jövőre kapják meg a nekik járó összeget.

A támogatás mértéke a lakosságszámtól függ: száz lakos alatti településen ez másfél millió forintot jelent, ötszáz és ezer fő között, tízmilliót, ezer és kétezer fő közötti településen húszmillió forintot. (MTI)

Kapcsolódó cikkünk: Herceghalom számíthat a kompenzációra - 2014-02-07


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg