Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Választás 2014 - Felhatalmazást kérünk a folytatásra

Közélet > Zsámbék

2014-04-04


Csenger-Zalán Zsolt a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 2. választókerületében. Zsámbék polgár-mestere, jelenleg is országgyűlési képviselő, a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának tagja: Sikeres négy évet tudhat maga mögött az ország. Tennivaló van még bőven, nem azt mondtuk, hogy Magyarország jól teljesít, hanem, hogy jobban teljesít. Április 6-án arra kérünk felhatalmazást, hogy folytathassuk azt a politikát és azt a programot, amit elkezdtünk.

Csenger-Zalán Zsolt Pest megye 9. választókerületének az országgyűlési képviselője, de a választókerületek átrajzolásával a 2. és a 9. választókerület részben fedi egymást, így jelenleg Gulyás Dénes mellett de jure ugyan nem, de facto ő is az országgyűlési képviselője a budakeszi járás településeinek. Zsámbéki lakos, a város polgármestere egyben. Ha nyer az országgyűlési választáson, a polgármesteri tisztség megtartásáért már biztosan nem indulhat az őszi önkormányzati megmérettetésen. Csenger-Zalán Zsolttal polgármesteri, országgyűlési képviselői és országgyűlési képviselőjelölti minőségében beszélgettünk.

A CIKLUS LEGNAGYOBB BERUHÁZÁSA ZSÁMBÉKON

Zsámbékon az önkormányzati ciklus még hátralévő részében elkezdjük a ciklus legnagyobb beruházását, a városközpont rekonstrukciójának első ütemét. A munkálatok áprilisban kezdődnek. A több évre tervezett beruházást a nagy költségek miatt ütemezni kellett. Az első ütemben megújul az Akadémia utca, ideiglenes helyre költözik a buszállomás és a piac. Ez utóbbi a felújítás után visszakerül az Akadémia utcában kialakított új standokra. A buszállomás végleges helyét a művelődési központ előtti téren alakítjuk ki, így ez a fontos közlekedési csomópont a városközpontban marad, de az Etyeki útról lehet majd megközelíteni. Az Akadémia utca sétáló utca lesz. A Zichy Miklós tér rekreációs park a kastély előterében. Az idei, százhetvenmilliósra tervezett beruházás finanszírozására kormányengedéllyel százmilliós hitelt vettünk fel. A ciklusprogramunkban megfogalmazott célkitűzéseink közül még igyekszünk megteremteni a feltételeit a Zichy iskola energetikai felújításának. Az egykori bölcsőde épületébe tervezett egészségház beruházásunkat az európai uniós előírások miatt az eredetileg tervezett módon öt évig biztosan nem tudjuk megvalósítani, hacsak valami más megoldást nem találunk. Visszatekintve az elmúlt négy évre, az összegzésben szerepel még a művelődési ház megújulása, a könyvtár, az ifjúsági klub, az új bölcsőde átadása, a Zichy iskola tornaterme.

HÚSZMILLIÁRDOS TÁMOGATÁS A VÁLASZTÓKERÜLETNEK

Pest megye 2. és 9. választókerület egy része fedésbe került. Képviselői mandátumom legnagyobb beruházása a volt 9-es választókerületbe tartozó Törökbálinton valósult meg az iskola-uszoda-sportcsarnok félmilliárdos épületegyüttes megépítésével. De a megnövekedett választókerületi területről is példákat említve: Budakeszin megújult a főutca, Páty és Biatorbágy között a Magyar Közút feljavítja az összekötő utat, bölcsőde épült Solymáron, Budakeszin, óvodabővítés és inkubátorház Nagykovácsiban, óvodaépítés indul Piliscsabán, Biatorbágyon a viadukt alatti körforgalom és a környéke újul meg, Pátyon az iskola befejezésére sikerült támogatást szerezni… Jelentős előrelépés a 10-es úton a régóta tervezett ürömi körforgalom megvalósulása is. Egyben örömmel jelenthetem be, hogy a Zsámbéki-medence településeit régóta foglalkoztató elkerülő út a következő négy éves ciklusban várhatóan végre megvalósul. A döntés már megszületett és a fedezet is rendelkezésre áll. A Zsámbék határát is érintő nyomvonal Perbál is Tinnye között folytatódik és Pilisvörösvárnál csatlakozik majd a 10-es útba. Ezzel a Piliscsabát, Pilisjászfalut, Tinnyét, Perbált, Tököt és Zsámbékot nyomasztó forgalom erre a tehermentesítő útra terelődik. Említhetjük az önkormányzatok adósságátvállalását is, amely 11 milliárd forinttal érintette a térség településeit, közülük egyedül Budaörs 6,5 milliárd adósságtól szabadult meg. Azok a települések, amelyek adósságuk nem lévén, ennek a programnak az előnyeiből nem részesülhettek, támogatásokat kapnak ettől az évtől, két részletben 2017-ig. Herceghalom kétszer 44 millió forint támogatásban részesül, Pilisszentiván kétszer 112 millió forintot kap. Összesítve: a választókerület az elmúlt időszakban valamilyen formában hozzávetőlegesen húszmilliárd forintnyi beruházási támogatásban részesült.

VÁLSÁGKEZELÉS VALÓDI KÖZTEHERVISELÉSSEL

Az országgyűlés képviselő első számú feladata, hogy az egész ország dolgaival is törődjön. Ebben a tekintetben nem csak a képviselők és a kormány, de a magyar emberek teljesítményéről is elismerően szólhatunk. Bebizonyosodott, hogy ha jó irányba sikerül azokat az energiákat becsatornázni, amelyek az itt élőkben megvannak, akkor a leglehetetlenebb helyzetekben is lehet eredményeket elérni. Mint pl. 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást. Akkor dőlt be Görögország és Írország, Spanyolországban és Olaszországban is rezgett a léc, miközben Magyarország náluk sokkal rosszabb helyzetből indulva át tudta vészelni azt az időszakot. Mentesíteni tudtuk magunkat az európai uniós büntetőeljárások alól, s egy olyan gazdaságpolitikát tudtunk megvalósítani, amiben senki sem hitt 2013-ig, ma pedig már egyre több helyen követik, elismerve az eredményeket. Fontos hangsúlyozni, hogy a terheket nem az amúgy is megterhelt állampolgárok vállán növelte a magyar kormány egy valódi közteherviselés megvalósításával.

REZSICSÖKKENTÉS

A rezsicsökkentés folytatódik, s mire ez az újság megjelenik, a gáz árában egy újabb 6,7%-os csökkenés lép életbe április elsejétől, aztán szeptember elsejétől 5,3%-kal a villany és október elsejétől 3,5 %-kal a távhő ára csökken. Határozott szándékunk, hogy nonprofittá tesszük ezt a szektort, ha kell, akkor állami kézbe véve a szolgáltatásokat. Az energiaköltségek színvonala nem csak Magyarországon, hanem egész Európában központi kérdés, hiszen Amerikában vagy Kínában jóval kevesebb költséggel kell ezen a címen számolniuk nem csak a lakosoknak, de a vállalkozásoknak is. A világ változik, s nem csak Magyarországon ismerik azt fel, hogy nem lehet mindent az emberekkel megfizettetni. Erre Magyarország most már működő példát tud felmutatni.

Mindenképpen sikeres négy évet tudhat maga mögött az ország. Tennivaló van még bőven, nem azt mondtuk, hogy Magyarország jól teljesít, hanem, hogy Magyarország jobban teljesít. Április 6-án arra kérünk felhatalmazást, hogy folytathassuk azt a politikát és azt a programot, amit elkezdtünk. (x)

Portréfotó: Salamon László


Vissza