Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


BUSEXPO Zsámbékon

Gazdasági rovat > Zsámbék

2014-04-23


Az elöregedett autóbuszpark korszerűsítésére 150 milliárd forint emelt keretből a következő években évi 400-500 új busz beszrezésére nyílik lehetőség - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára április 23-án Zsámbékon az Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián és Busexpon.

Völner Pál szerint a buszpark megújítása azért is indokolt, mert a közösségi közlekedés nagyobb hányada a közutakon zajlik, a vasút csupán a települések 26 százalékát érinti. Az elmúlt időszakban az autóbuszt rekonstrukciós programjának végrehajtására elsősorban a főváros és az agglomeráció autóbuszparkjának cseréjén volt a hangsúly, ennek során 300 új, az utasok kényelmét magas fokon szolgáló kocsi áll üzembe, közülük 150 már közlekedik is - tette hozzá.

A tárca törekvése, hogy a magyar közlekedés versenyképességét fokozza, ennek érdekében az EU előírásainak is megfelelően környezetkímélő, az üzemanyag felhasználásban takarékos autók váltsák fel az elavultakat. Az új kocsik beszerzésére közbeszerzési pályázatokat írnak ki, ezekben a hazai gyártók is jó eséllyel indulhatnak.

Az Országos Személyszállítási Konferencia szakmai programja a BUSEXPO kiállítással egészül ki, amelyen a helyközi személyszállításra, turisták utaztatására kifejlesztett legmodernebb autóbuszok mutatkoznak be. 

 

A magyar fejlesztésű Credo Innovell típusú autóbusz, amely először látható, a zsámbéki BUSEXPO kiállításán (MTI Fotó: Máthé Zoltán)


Vissza