Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


I. Budakeszi Borfesztivál

Kultúra > Budakeszi

2006-11-03


Október 7-én szerencsésen gyönyörű őszi időben egész napos szüreti vigadalom keretében ismerkedhettek kicsik és nagyok a SZÜRET hangulatával, a borkészítés munkafázisaival és a jól végzett munkát követő ünneplés, kikapcsolódás hagyományaival. A Bojtár Népzenei Egyesület, a Budakeszi Gazdák Egyesülete, a Dafke Alapítvány és a Muskátli Táncegyüttes összefogásának és olyan adományozóknak köszönhetően, akik már eddig is sokat tettek Budakesziért, a hagyományteremtő szándékkal létrejött nagyszabású program új színt vihet Budakeszi alakuló kulturális arculatába.

A délelőtti programmal a Dafke Alapítvány kifejezetten a kisgyermekes családokat célozta meg. A traktoros, lovas kivonulást a szőlőbe préselés, szőlőtaposás, kocsizás követte, de a munka mellett játék is: a nagyobbak kvaddal, a kisebbek az Euroelement rugós játékain vezethették le a szőlőszedés után még megmaradt energiáikat. A szervezők ebédet is kínáltak a szorgalmas megjelenteknek helyben készített gulyásleves formájában.
    Délután utcai felvonulással folytatódott a szüret, hintón, kocsin, traktoron, gyalog. A Művelődési Központ melletti parkolóban felállított óriási sátorban már a Czövek Erna Zeneiskola fúvószenekara és lacikonyha várta az érkezőket finomabbnál finomabb ételekkel. Egy tál csülkös babgulyásra mindenki a szervezők vendége volt. A színpadon a helyi egyesületek mutatták be műsoraikat. Felléptek: Szivárvány Óvoda tánccsoportja, Széchenyi István Általános Iskola és a Mezei Mária Művészeti Iskola 4. osztályos növendékei, a Hagyományőrző Asszonykórus és a Református kórus bordalokat énekelt, a Bojtár Népzenei Egyesület néptánccsoportja és a Rojtos Együttes, a Muskátli tánccsoport, a Kertész Táncegylet, Somlai Péter és tánccsoportja, valamint a Zwickl Polka Partykról már jól ismert zenekar az esti bálon.
    Majd megkezdődött az első budakeszi szüreti vigadalom Borbíró és Borbála-választása. A Bojtár Népzenei Egyesület Szabados Bencét és Hellner Donátát indította. A Czövek Erna Zeneiskolát Balaskó Gergely és Javorniczky Rebeka, a Hagyományőrző Kört Rajnai László és Bokor Ildikó képviselte. A Jobb Kor Polgári Egyesület hírnevét a Kemény-házaspár öregbítette. A vendég Kertész Táncegylet Dubsits Dánielt és Fodor Cecíliát dobta a mélyvízbe. A Kakasdombi Szomszédság színeiben a Czifra-házaspár, a Muskátli tánccsoportéban a páratlan jókedvvel és humorral megáldott Havas-testvérpár versenyzett.
A jelölteknek hordógurításban, csőszködésben, lopóhasználatban, hordófeltöltésben és borfelismerésben kellett összemérniük erejüket és tudásukat. Bátorításként a rendezvény logójával ellátott kötényt, pólót és boros poharat kaptak a szervezőktől ajándékba. A csőszködés külön figyelmet igényel a jövőre nézve, ugyanis ebben a vendégeknek óriási szerepe van. A szőlőben készített, gyönyörű fürtökkel díszített szőlőkoszorút kell ugyanis a Borbírónak és Borbálának megvédenie, hogy azt a végén elárverezhessék, a közönségnek pedig szinte kötelessége azt elcsenni. A fülön csípett tolvajok 200 Ft büntetésre számíthattak. Ebben a versenyben a Hagyományőrző Kör jelöltjei szerepeltek a legjobban, nekik 4800 Ft-ra sikerült megbírságolniuk a közönséget.
    
A Borbíró-Borbála választás során a borfelismerés meglehetősen gyengén sikerült. A helyzet javítására Menczinger Tibor borász borbaráti kört alakít, ahol borkóstolókon segítené az érdeklődőket, hogyan kell a különféle borokat felismerni, mik az egyes fajták jellemzői. A találkozók már novemberben az új borral elkezdődhetnek.
Menczinger Tibor várja a jelentkezőket a menczi@t-online.hu e-mail címen vagy a 06-20-943-9076 telefonszámon.
A 2006. évi szüret Borbírója és Borbálája a Hagyományőrző Kör képviseletében Bokor Ildikó és Rajnai László alkotta páros lett. Bíborszínű, arannyal hímzett, selyemmel bélelt palástot kaptak mindketten és egy, a Budakeszi Hegyközség által adományozott hatalmas csőszbotot, melyet mostantól minden évben a megválasztott borbírók szalagjai díszítenek majd, s amely remélhetőleg nagyobb nyomatékot ad annak a feladatuknak, miszerint a jövő évi Borbíró-Borbála-választásig nekik kell felügyelniük a helyi szőlőtermesztés és bortermelés minőségét. Kiváltságuk még, hogy egy éven át ingyen vehetnek részt minden budakeszi bálon.    
Menczinger Tibor, Schrotti János mellett a rendezvény egyik főszervezője tanulságként állítja mindenki számára, hogy lehet nagy összefogással jót alkotni. Budakeszin jelenleg már három borászat működik - a Somlai Családi Pince, a Menczinger Borház és a Schrotti-féle Sváb Pince, ahol szintén Menczinger Tibor a borász -, akik a papírforma szerint ugyan konkurrenciái egymásnak, de jó célok érdekében nagyszerűen tudnak együttműködni és segíteni egymást. E program kivitelezése és szponzorálása a Schrotti-család gondozásával és a Somlai-család támogatásával valósult meg. Az embernek mindig a tisztességét kell megőriznie és akkor nem lehet akadálya az összefogásnak.
A rendezvény másik tanulsága Menczinger Tibor szerint, hogy Budakeszinek már régóta nagy szüksége van egy nagy befogadó képességű fedett rendezvényteremre. Budakeszin megvan az érdeklődés az ilyen nagyszabású programokra, de a jelenlegi művelődési központ épülete erre alkalmatlan. A megoldás sürgető. És hogy van megoldás, arra jó példa a szüreti vigadalomra felállított 600 m2-es sátor, amelyben az egy napos rendezvény alatt 600-800 ember fordult meg, s akiket asztalok mellé leültetve tudtak vendégül látni a szervezők. Érdemes megfontolnia a városnak, hogy 40 millió forintért a tulajdonába kaphat egy fűthető, hatszáz négyzetméteres sátrat mobil padozattal, a művelődési központ egyéb szociális helyiségeit, színpadát és technikáját használva további költség nélkül, amely 5-10 évre egy csapásra megoldhatná a település régóta fájó rendezvényterem hiányát és az egyre népesebb helyi táncegyüttesek égető próbaterem gondjait is. Budakeszinek négy-öt ilyen rendezvény olyan arculatot tudna adni, amit érdemes önkormányzati, de akár kistérségi szintre is emelni, hiszen a választási programok is erről szóltak.
Koós Hutás Katalin

Képek megtekinthetők a Képgalériában
Szüreti vigadalom 1.
Szüreti vigadalom 2.
Szüreti vigadalom 3.

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg