Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felélesztik a szüreti lovas felvonulás hagyományát

Múltunk tanúi > Zsámbék

2014-05-23


Szeptember 27-én, egy fontos zsámbéki hagyomány nyomán, több mint negyven év elteltével újra lesz Zsámbékon szüreti lovas felvonulás és bál. A rendezvényt a Zsámbéki Kulturális Kerekasztal a lovasokkal, a hagyományőrző egyesületekkel és népművészeti csoportokkal összefogva szervezi.

A hagyományokat követve lesz feldíszített lovas kocsis és stráfkocsis felvonulás, mely a művelődési ház elől indul és több állomáshelyen megállva végighalad Zsámbék és Tök utcáin. A műsort a helyi népdalos-néptáncos-nótás hagyományőrző csoportok biztosítják. A szereplők között természetesen megjelennek a bíró, a bíróné, csőszlegények, csőszlányok, betyárok, huszárok, cigányok, bohócok. Miután a felvonulás visszatér a művelődési házhoz, a nagyteremben kezdődik a szüreti bál. A díszítő elemek és kellékek közül nem hiányozhat a szőlő és a korona, éppen úgy, mint a régmúltban.

Amiben viszont más lesz ez a bál: Zsámbékon a legutolsó szüreti felvonulás és bál óta a lakosság kicserélődött. A kitelepített sváb, zsidó és cigány nemzetiség mellett a magyarság több határon inneni és túli területéről érkezett e vidékre. Komoly változásokat hozott még a ’80-as évektől a fővárosból kitelepülő családok hulláma is. A cél a hagyományok felelevenítése mellett, hogy a megújuló szüreti felvonulás és bál új elemekkel gazdagodva alkalmat teremtsen arra, hogy Zsámbék jelenlegi sokszínűsége megmutatkozhasson. Éppen ezért a bálban nem egy, hanem három zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót, a magyar népzene, a sváb fúvós zene és a hagyományos cigányzene is képviselteti magát.

A szervezők kérnek mindenkit, hogy ha teheti, származásának megfelelő viseletben vegyen részt az eseményen, megmutatva ezzel saját kultúráját, identitását.

Bővebb információ: 06 20 665 9464, muvhaz@zsambek.hu


Vissza