Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi hagyományőrzők

Panoráma > Budakeszi

2014-06-01


Május 4-én az Erdélyi Gyülekezet legrangosabb világi rendezvényén a Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozóján a X. kerületi Reménység Szigetén az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett a Budakeszi Kultúra Közhasznú Alapítvány képviselői voltak a díszvendégek.

Közvetlenül a miniszteri köszöntőt követően Bánkuti Ákos kurátor Harcok, áldozatok, sírok az ezeréves határon a Keleti-Kárpátokban címmel az alapítvány hadisírgondozó tevékenységét ismertette, Herein Gyula kurátor A történelmi emlékezet ápolása, mint erőforrás a jövő számára címmel pedig az alapítvány feledésre ítélt magyar értékek megmentése érdekében határainkon belül és kívül tett erőfeszítéseiről tartott vetített képes előadást. Dr. Stenczinger Norbert a Nagy Háború kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviseletében Magyarország első világháborúban betöltött szerepét foglalta össze.

A Magyarországon önálló egyházként bejegyzett Erdélyi Gyülekezet egyházjogilag a Romániai Református Egyház Királyhágó melléki Egyházkerületéhez tartozik. A gyülekezet a ’70-80-as évek egyik legjelentősebb egyházi ellenzéki személyisége, Németh Géza református lelkész által elindított menekültsegítő misszióból jött létre. 1992-ben a gyülekezet Budapest X. kerületében, egy valamikori laktanya területén Reménység Szigete néven létrehozta karitatív és kulturális központját. Célja a Magyarországon élő erdélyiek kapcsolattartásának elősegítése és a határon túli magyarok segítése.

 

Herein Gyula kurátor a Szép-havason újjáépült  középkori kápolna tetejére szánt kereszttel. A kápolnát idén pünkösdhétfőn szentelik fel.

–khk-
fotók: Frigyesy Ágnes/Erdélyi Gyülekezet

Részletesebb beszámoló az Erdélyi Gyülekezet facebook-oldalán: https://hu-hu.facebook.com/Erdelyi.Gyulekezet#!/Erdelyi.Gyulekezet


Vissza