Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


CSI Budaörs Helyszínelő és Krimitábor

Közélet > Budaörs

2014-09-05


A budaörsi Csiki Pihenőkert negyedszer rendezte meg krimitáborát a Budaörsi Rendőrkapitányság közreműködésével, mely játékos feladatokon át enged betekintést a rendőrség munkájába. A tábor egy hete alatt a csoportnak egy képzelt betörés ügyében kellett nyomoznia és felderítenie az elkövetőket.

Az augusztus 11-én induló program első napján a gyermekek előadást hallhattak a rendőrség felépítéséről, szakma sokszínűségéről. A táborozó gyermekek megismerkedhettek a rendőrségi felszerelésekkel, melyeket természetesen ki is próbálhattak: rendőrautó és rendőrmotor is a rendelkezésükre állt.

A bűnügyi technikusok munkájába is betekinthettek. A gyermekek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi- Technikai Osztály munkatársainak segítségével helyszínelhettek egy budaörsi ingatlan „betörésénél”. Itt nyomrögzítési-, adatgyűjtési-, tanúkutatási feladatokat kellett végrehajtaniuk, sőt ki kellett hallgatniuk a „bűncselekmény” sértettjét is. Az izgalmas délelőtt után, délután egy intézkedéstaktikai bemutatót tekinthettek meg a résztvevők.

A táborozók szerdán a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében tettek látogatást, ahol megnézhettek az előállító helyiséget, illetve a rendőrségi kutyatelepet. Emellett elsajátíthatták a rabosítás folyamatát, gyakorolhatták az ujjlenyomat vételt és hazavihették a sajátjukról készült lenyomatot. Délután a Bűnügyi- Technikai Osztály és a Törökbálinti Rendőrőrs munkatársai rendőrkutyás bemutatóval összekötött nyomkövetést hajtottak végre.

A negyedik napon a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának rendőrei baleset-megelőzési előadást tartottak, amely a gyermekek közlekedési ismereteinek bővítését szolgálta. Megismerkedhettek a rendőri karjelzésekkel, majd az elsajátított tudást a gyakorlatban is kipróbálhatták egy közlekedési táblákkal ellátott terepen. Ezt követően a Biatorbágyi Ifjúsági Bűnmegelőzési Klub közreműködésével a gyermekek beülhettek egy veterán rendőrautóba, valamint régi és új rendőrségi felszerelésekkel ismerkedhettek.

A tábor utolsó napján a résztvevők beszámoltak a héten szerzett bizonyítékokról, továbbá arról, hogy a „betörés” ügyében, valamint a hétközben történt két kisebb „lopás” ügyében mire jutottak, ki követhette el. Miután a gyerekek beazonosították a feltételezett elkövetőket, a budaörsi járőrök segítségével elfogták a gyanúsítottakat.

A megrendezett táborban 65 - 8 és 14 év közötti - gyermek vett részt. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt és vannak visszatérő táborozók is. A budaörsi Csikiben ez a legnagyobb létszámú tábor.

forrás: Police.hu


Vissza