Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Főzzél, fiam, tungit!

Könyvajánló

2014-11-08


A Történetek és sváb ételek a régi Soroksárról alcímben a “régi” Soroksár, a két háború közötti, és az 1945 utáni Soroksárt jelenti az 1960-as évekig. A málenkij robot és a kitelepítés traumája utáni életet, az asszimiláció folyamatát, ahogy a sváb nyelv lassan eltűnik a múló időben …

A világból azonban egyetlen egy kultúra sem tűnik el nyomtalanul; így él tovább élnek a hagyományok, az a sok-sok egyszerű és laktató étel, mely elődeink konyháját jellemezte. Az ételekhez természetesen történetek is tartoznak: ki készítette őket, mikor, kitől tanulta, szegény vagy gazdagabb időkben főzték vagy sütötték.

Az ételreceptek mellett, életrecepteket is olvashatnak, mint Erzsi néniét, aki azt mondta: “ Amíg szeretni és imádkozni tudsz, addíg nem vagy fölösleges! ”

Péhl Gabriella, a szerző 33 idős és kevésbé idős soroksári embert keresett fel, hogy megtudja tőlük, milyen ételeket fogyasztottak a „régi” Soroksáron. Mivel a könyvben megszólaló nők és férfiak szüleikre, ismerőseikre is utalnak, a megszólalók számánál jóval több ember élet-és étel tudása fogalmazódik meg. A könyv borítóján az idén 20 éve elhunyt Ledniczky Gyula soroksári festőművész képei láthatók. Az ételeket az ugyancsak Soroksáron élő Szigetvári Sára és a pesterzsébeti Bajnoczy István fotózta.

Kiadó: ER Press Kft. Nyomdai előkészítés: Szerif Kiadói Kft. Nyomás: Crew Nyomda

Ára: 2.000.- Ft
ER Press Kft. (1238 Budapest, Grassalkovich út 122-124.)
Tel.: + 36 1 279 63 00; + 36 1 285 36 61
erpresskft@gmail.com


Vissza