Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budaörs nem fizet tovább

Közélet > Budaörs

2015-01-08


Budaörs nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását az útdíj kiterjesztésével "egyoldalúan megváltoztatott" közlekedési feltételek miatt - közölte Wittinghoff Tamás polgármester kedden az MTI-vel. A kabinet gondoskodik az autópályabevezetők közvilágításáról - válaszolt Kovács Zoltán szóvivő.

A városvezető közleményében hangsúlyozta, hogy Budaörs annak ellenére hajtott végre jelentős, több milliárd forintos fejlesztéseket a területen működő vállalkozásokkal közösen, hogy arra nem lett volna kötelezettsége.

"Ezeket a beruházásokat térítésmentesen átadtuk az állam tulajdonába - írta a polgármester -, ezenfelül jelentős részt vállalunk az útszakasz napi üzemeltetésében, és mi fizetjük a főpálya és a lehajtók közvilágítását is." 

Wittinghoff Tamás közölte, hogy az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszára bevezetett útdíj egyoldalúan megváltoztatta a közlekedési feltételeket, ezért a város február 28-i hatállyal felmondja a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést.

A polgármester bejelentette azt is, hogy mivel az útdíj január 1-jétől érvényes, a felmondási idő alatt nem vállalják át a közvilágítás költségeit, az erre az időszakra eső számlákat pedig továbbítják a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak. (MTI)

A közvilágítás kötlsége az érintett területen évi 7-8 millió forintra tehető.

***

A kormányszóvivő közlése szerint gondoskodnak arról, hogy legyen közvilágítás az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán. Kovács Zoltán egy más témában tartott szerdai kormányszóvivői tájékoztatón kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy jogászoknak kell megvizsgálni a budaörsi polgármester tervezett intézkedését, amely szerint Budaörs önkormányzata nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását. Egy-egy ilyen szerződéses kérdés rendezése túlmutat azon, hogy a polgármester csak úgy egyoldalúan felmondjon ilyen típusú megegyezéseket. A jogászok dolga eldönteni, hogy ehhez van-e joga, és hogy milyen keretek között lehet ezt orvosoni - tette hozzá a szóvivő.

***

NFM: vizsgálják Budaörs eljárásának jogszerűségét a sztrádavilágítási szerződés felmondásáról

A megállapodás szerint feltételekkel van lehetőség a sztrádavilágítási szerződés egyoldalú felmondására, s mivel a törvény szerint helyi önkormányzati feladat a közvilágításról való gondoskodás, meg kell vizsgálni, hogy Budaörs eljárása jogszerű-e - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a budaörsi önkormányzat bejelentését követően.

A fejlesztési tárca tájékoztatása szerint Budaörs önkormányzata egy 2002-es megállapodás alapján az M1-M7-es budaörsi csomópontjának csaknem 1,8 kilométeres főpályája, valamint a helyi fel- és lehajtó ágai közvilágítás-szolgáltatási díját fizeti. A szerződés megkötésekor az abban rögzített feltételekkel vállalt költség évi mintegy nettó 1,7 millió forintot tett ki. A megállapodás lehetővé teszi az egyoldalú, írásos felmondást az azt követő hónap utolsó napjára, de kimondja, hogy a felek az esetleges jogviták rendezését kötelesek megkísérelni, az egyeztetésről jegyzőkönyvet felvenni. A szolgáltatási díjat a felmondási időszakban is a településnek kell megfizetnie. Az önkormányzati törvény a megállapodástól függetlenül is helyi önkormányzati feladatként nevesíti a közvilágításról való gondoskodást. Feltétlenül meg kell vizsgálni tehát, hogy a helyhatóság eljárása jogszerű-e - hangsúlyozta a tárca.

"Budaörs önkormányzata a korábbi híradások szerint attól tart, hogy a közúti forgalom az autópályát elkerülve a település központjára zúdul. Ha a félelem valós, nem tűnik ésszerű megoldásnak a sztrádavilágítás lekapcsolása. A látványos gesztus az állami helytállás hiányában éppen azoknak árthatna, akiket szavakban védeni kíván, a Budaörsön élőknek" - fogalmaz válaszában a minisztérium. (MTI)

MTI Fotó: Kovács Attila


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg