Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kárpátalján várják a látogatókat

Panoráma

2015-01-06


A Kárpátaljai Magyar TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Szövetség nyilatkozatot tett közzé annak érdekében, hogy az ukrajnai hadi eseményektől 1500 kilométerre nyugatra fekvő, változatlanul nyugalomban és biztonságos körülmények között élő Kárpátalalja továbbra is vonzó turisztikai célpont maradhasson.

A Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség nyilatkozata

 A Kelet-Ukrajnában kialakult politikai helyzet, a mintegy 1500 km távolságra lévő békés Kárpátalján is érezteti hatását. Az általánosan tapasztalható bizonytalanság komoly kihatással van a régió turizmusára. Az utóbbi hónapokban változott az idelátogató turisták aránya: növekedett az ukrán, ugyanakkor jelentősen visszaesett a magyarországi és a más európai uniós országokból érkező turisták száma, ami érzékenyen érinti vidékünk turisztikai szolgáltatóit.
 Nyugat-Ukrajnában, és így Kárpátalján béke és nyugalom van, ezért nem tartjuk indokoltnak, hogy a magyarországi turisták és a turistautakat szervezői sorra lemondják a kárpátaljai utazásokat, és így teljesen elfordulnak a 150 000 lelket számláló kárpátaljai magyar közösségtől. Az elmúlt 15 évben erős akarattal, kitartással és kemény munkával sikerült kialakítani egy szerteágazó, a magyar nemzet megmaradását szolgáló magyar-magyar kapcsolatrendszert. Ha ennek szálai most megszakadnak, akkor megint elölről kell kezdenünk mindent, mint annyiszor az elmúlt századokban.
Nem mellékes szempont a határon túlról hozzánk érkezők számára, hogy az ukrán nemzeti valuta inflálódása jelentősen olcsóbbá teszi a forinttal, illetve euróval rendelkező látogatók számára az itt tartózkodást.
 A negatív tendenciák ellensúlyozására, illetve a közös fellépés és együttműködés erejében bízva alakítottuk meg a Kárpátaljai Magyar TDM  (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Szövetséget. A szerveződés legfőbb célja a turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők együttműködésének erősítése.
Ennek egyik első lépéseként közös nyilatkozatban hangsúlyozzuk, hogy Kárpátalján nem fenyegeti veszély az idelátogató turistákat! A korábbiakhoz képest nem tapasztalható változás a közbiztonság minőségében, nincsenek zavargások. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott tájékoztatás szerint Nyugat-Ukrajna, és azon belül Kárpátalja az ott tartózkodás szempontjából biztonságos, illetve nem látják indokoltnak a tervezett kárpátaljai utazások lemondását. A térséggel kapcsolatos információk felől az ungvári (+380 67 312 22 47), illetve a beregszászi (+38-067-310 6450) magyar külképviseleteken, illetve azok honlapján lehet érdeklődni.
Beregszász, 2014.07.11

A nyilatkozat aláírói:
Benei Polgármesteri Hivatal
Beregdédai Falusi Turizmus Egyesület
Beregszászi Turisztikai Információs Központ
Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség
Beregvidéki Magyar Falusi Turizmus Egyesülete
Beregvidéki Múzeum
Borzsovai Falusi Vendégszeretők Egyesülete
Csetvalfai Falusi Turizmus Egyesület
Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein Falusi Zöld Turizmus és Agroturizmus Fejlesztéséért Megyei Civil Szervezet
Kárpátaljai Magyar Idegenvezetők Munkaközössége
Kárpátutazó Szervező Iroda
Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete
Mezőkaszonyi Falusi Vendégfogadók és Hagyományőrzők Egyesülete
Tiszaháti Tájmúzeum és a Péterfalvi Képtár
Ungvári Turisztikai Információs Központ
Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség

http://karpatutazo.hu/tarsasutazas


Vissza