Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fogadj szívedbe egy kárpát-medencei települést!

Közélet > Pest megye

2021-03-12


Már miért tenném? Jogos kérdés, de van rá felelet: Ugye jó lenne túllépni Trianon árnyékán? Jogosan kesergünk Magyarország feldarabolása miatt. Hosszan sorolhatnánk az elvesztett területeket vagy a tönkre tett életeket. Százév után viszont kezdjük felfogni, hogy a területvesztésnél még nagyobb baj volt az emberveszteség, azaz a nemzet részekre tagolása. De épp ezen a legkönnyebb változtatni! Te is részese lehetsz a változtatásnak!Válasszál ki egy Kárpát-medencei települést, amelyre különösen figyelsz. Érezd annyira közel magadhoz, hogy mintegy szívedbe fogadod. Mit jelent ez? Ne gondolj bonyolult ügymenetre, kötelező útra kelésre! Csak gondold át, melyik települést választod! Magad döntöd el, milyen lesz kötődésed a választott településhez:

Szellemi kapcsolat: nem jársz ugyan ott, de könyvekben, interneten kutatsz utána.

Fizikai kapcsolat: oda utazol, hogy képet alkothass róla. Megismered értékeit, szépségeit, múltját, lakóit, hogy elmondhasd: megelevenedett számodra egy pont a térképen.

Ha van régi, szívbéli kötődésed: e választás nyilvános megvallásával tovább erősíted azt.

Új személyes kapcsolat, amit most alakítasz ki az ott élőkkel, akár magyarok, akár más nemzetiségűek ők. Egy kézfogás egy ott élő nem magyar nemzetiségűvel, egy mosoly a boltos hölgynek, egy pár udvarias szó anyanyelvén a ház előtti gyümölcsárusítóval, hidd el, mind-mind egy-egy repesztés a százéves falon. Mert összetartozunk mi magyarok egymással és a többi Kárpát- medenceivel.

Lelki kapcsolat: ha imádkozó ember vagy, fohászkodol a szívedbe fogadott településen lakókért.

Ezzel az érzelmi kapcsolódással erősíted az ott élők öntudatát, hiszen mindenkinek jól esik, ha mások figyelnek rájuk. Így megismered a Kárpát-medence egy szegletét, ez a megszeretés első lépése. A tájékozódáshoz rendelkezésre bocsátjuk a Kárpát-medencei települések listáját, azok magyar és jelenlegi hivatalos nevét. Ebből kell választani. Jó, ha anyaországiak kintit, a határ túloldalán lévők anyaországit választanak, de nincs semmi megkötés. Nem tilos több település választása sem, de ilyenre csak akkor vállalkozz, ha elég erőt érzel magadban, hogy mindegyikre figyelj. Az induláskor egy-két mondattal elég indokolni a választást. Minden településnek lesz egy saját lapja, ha több ismeretet akarsz közölni, itt jelenítjük meg azokat: beszámolhatsz olvasmányaidról, személyes benyomásaidról, tapasztalataidról. Küldhetsz fényképet, rövid videót. Ezekkel kedvet csinálsz másoknak a bekapcsolódáshoz.

A Kárpát-medencén Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Magyarország osztozik. Az akciót most magyarul indítjuk, de többnyelvű lesz. Nem szoktunk belegondolni, de a határokkal való szétszabdalás nemcsak a magyarok tragédiája. Egy-egy román vagy szlovák család számára is elszakítást jelentett rokontól, baráttól, anyanyelvi kultúrától. A kezdeményezés nyomán egy hatalmas háló alakulhat ki, amely élő kapcsolatokkal fogja át ezt a szép, rokon kultúrájú, értékekben bővelkedő tájat. Különösen azokat kérjük, akik beszélik valamelyik szomszéd nemzet nyelvét, hogy a nem magyarok lakta települések után is érdeklődjenek. Az ottaniak ősei elvben a mi őseinknek polgártársai voltak. Feléjük egy Kárpát-medencei, illetve közép-európai öntudattal és az Isten-gyermekség testvéri érzelmével közeledhetünk.

A kezdeményezés elbukhat: lehet, hogy csak nagyon kevesen csatlakoznak, de a sikerre reményt ad a Charta XXI. Egyesület facebook oldalán már lezajlott Ki Mit Tud?-verseny. Akkor 366 kistelepülést kellett megismerni. Több mint kétszáz ember vett részt, és írásaikat sokkal többen olvasták. Ez a FOGADD SZÍVEDBE AKCIÓ a folytatás. Nem verseny, de nagy lehetőség.

Többek lehetünk általa. Egyek lehetünk általa.

Válassz egy települést!
http://fogadjszivedbe.chartaxxi.eu/fooldal

Erre hívnak a kezdeményezők: Gál Péter és Surján László

A településválasztás lépései önmagukat magyarázzák, de írj, ha elakadnál vagy ha hibát találsz: http://fogadjszívedbe@chartaxxi.eu 


Vissza