Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gázüzemű Volánbuszok az agglomerációban

Közélet > Pest megye

2023-03-09


164 új, korszerű, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővül a Volánbusz flottája, amiből 75 egíti az agglomeráció közösségi közlekedését - közölte Menczer Tamás március elsején a népligeti buszállomáson, ahol hat járművet ünnepélyes keretek adtak át a közönségnek. Az agglomerációban élők számának ugrásszerű növekedése óriási mértékben terheli a közúti közlekedést; sokan fővárosi munkahelyeikre naponta ingáznak.meczerr gazbusz_agglo1.jpg

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár, Pest vármegye 2. választókerületének fideszes képviselője azt mondta: amellett, hogy mérsékelni szeretnék a budai vonzáskörzetbe költözők számát, a helyzet egyik megoldása a közösségi közlekedés fejlesztése lehet, ami enyhítheti az állandósult forgalmi dugókat. Ehhez jelenthet segítséget az először a solymári és a nagykovácsi vonalon forgalomba álló akadálymentes, légkondicionált és a legmodernebb utastájékoztatási rendszerrel felszerelt hat autóbusz. Emlékeztetett: tavaly 40 elektromos meghajtású busszal bővült az agglomeráció közösségi közlekedése.

meczerr gazbusz_agglo_MTI_KovacsTamas.jpg

Menczer Tamás elmondta, hogy választókerületének képviselőjeként jár el a pátyi autópálya-lehajtó, illetve a települést elkerülő út mielőbbi kivitelezése érdekében, amelyek az idén átadhatók lesznek. Beszélt a Budakeszin megépítendő buszsávról is, amely jelenleg tervezési szakaszban van. Az államtitkár szerint a brüsszeli szankciók a magyar energetikai iparra is negatív hatást fejtenek ki, ami jelentősen nehezíti a hasonló közlekedési beruházásokat, mivel Magyarországnak tavaly a tervezetthez képest jóval többet kellett költenie energiahordozók beszerzésére.

Aradszki András, Pest vármegye 1. választókerületének KDNP-s képviselője elmondta, a térség közlekedése mellett a környezeti terhelés is kedvező irányba mozdul el az új buszok forgalomba helyezésével. Hangsúlyozta, a korábbi vasúti beruházásokkal már kedvezőbb lett Érd környékének közösségi közlekedése. A képviselő szerint hamis elképzelés az, hogy az agglomeráció "szükséges rossz", mert Budapestnek szüksége van a vonzáskörzetére, az ott élők munkájára.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az átadón emlékeztetett, az új buszok forgalomba állítása abba a 2018-ban elkezdett programba illeszkedik, amelynek célja a buszpark bővítése, modernizálása a főváros környékén. Az elektromos és CNG-technológia alkalmazásával a cég európai szinten is az élvonalban van a hatékonyság és a környezetvédelem terén. Kitért a hamarosan rendszerbe álló vármegyei, illetve országos bérletre, amelyek a szakemberek várakozásai szerint alternatívát nyújtanak majd az emberek számára, hogy autóról közösségi közlekedésre váltsanak.

A fővárosi agglomerációban forgalomba álló járművek beszerzési értéke hétmilliárd forint, a buszok egyenként több mint száz utas szállítására alkalmasak. MTI/Fotók: Kovács Tamás


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg