Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megjelent a Városmajor nyílt tervezési pályázata

Gazdasági rovat > Pest megye

2022-01-06


Zöldebb, rendezettebb, felhasználóbarátabb parkot hozunk létre Buda szívében, a XII. kerületben, közel a II. és I. kerülethez is. A kormányzati Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetünk a Városmajor megújítására - írja közösségi oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselőjelöltje.Az államtitkár bejegyzésében kifejtette, hogy a tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése Buda legrégibb parkjának és első közkertjének újjászületéséhez jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként.

Az alapok és a részletek kidolgozásában szorosan együttműködnek Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével, elnökük, Unger Zsuzsa, a zsűri tagja. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is. A zsűrielnök Fürjes Balázs, társelnök dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor. A Főváros delegáltjaként a zsűriben foglal helyet: Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli.

Fürjes balázs a park megújítását az alábbi pontokban fogléalja össze:

1. Bővítjük a park zöldjét, összefüggő vízfelületet tervezünk!

A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnénk erősíteni. Több és jobb minőségű zöldfelületet hozunk létre: tisztásokat, gondozott pihenőtereket. Új fákat is ültetünk, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

2. Megújítjuk a játszótereket, új utcabútorokat helyezünk el!

Kényelmes és tartós padok, asztalok lesznek a parkban. A környék legjobb, legváltozatosabb játszótere lesz itt! Több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval, padokkal a felnőtteknek.

3. Rendbe tesszük a park bejáratait, újra gondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot!

Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, a tömegközlekedés irányából. A belső úthálózatot úgy építjük át, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen. A szomszédos Vérmezővel pedig új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítunk.

4. Csillapítjuk a forgalmat!

Ahol ez nem bénítja meg a város és a kerület forgalmát, előnyben részesítjük a gyalogosok és a biciklisek szempontjait – így az egész Városmajor környéke élhetőbb lesz.

5. Minden korosztályt, minden igényt kiszolgáló parkot építünk!

Ezt szolgálják majd a tematikus parkrészek. A sportolni vágyók számára meghosszabbítjuk, szélesítjük és jobb minőségűvé tesszük a futókört, megújítjuk és kényelmes öltözővel szereljük fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítunk ki. A családosoknak és kisgyermekeseknek pedig korszerű játékokkal felszerelt játszótereket. A mozgáskorlátozottakra is gondolunk – a Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz!

6. Biztonságból sosem elég!

Jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantáljuk, hogy a Városmajor napnyugta után is biztonságos legyen!

7. Kutyás élményparkot is kialakítunk!

Külön erre a célra kialakított területen, változatos játékokkal, hogy négylábú barátaink is jól érezzék magukat. Biztosítjuk, hogy kutyás időtöltés ne okozzon a parkhasználók között konfliktust.

#budapestetfejlesztjük


Vissza